Apple пуска „умни“ очила през 2020 г. и Apple Car до 2023 г.

Това смята анализаторът Мин-чи Куо

19:54 16.08.2018
Apple може да представи „умни“ очила с технология за добавена реалност (AR) до 2020 и автомобил в следващите от три до пет години. Това смята авторитетният анализатор Мин-чи Куо, известен с достоверните си прогнози за компанията от Купертино, пише Business Insider, позовавайки се на TF Securities. 

Коментарът на Мин-чи Куо идва седмици, след като Apple достигна пазарна капитализация от баснословните 1 000 000 000 000 долара. Анализаторът споделя как според него компанията би могла в бъдеще да удвои стойността си. По думите му за целта гигантът трябва да заложи на услугите си, както и на технологии за добавена реалност и нещо, което той нарича „Apple car“. 

Според него, а и според мнозина други, Apple вече се е фокусирала сериозно в развиването AR иновации. Технология позволява наслагването на дигитални образи върху физическия свят, обогатявайки го по този начин чрез обекти или информация за заобикалящата среда. Мин-чи Куо смята, че AR ще се превърне в следващия основен потребителски интерфейс на Apple и това ще стане чрез „умни“ очила със сензорно покритие. Според него добавената реалност вече е едно от следващите големи неща в технологиите. 

„Очакваме, че AR ще предефинира потребителския интерфейс на съществуващите продукти, предлагайки преживявания с добавена реалност чрез AR стъкла, които вероятно ще бъдат пуснати през 2020 г.“, коментира още анализаторът. 

Apple вече предложи на клиентите си възможности в сферата на добавената реалност, включително чрез лансирания миналата година софтуер ARKit. Той е предназначен за разработчиците, давайки им възможност да създават AR приложения. Запознати твърдят, че някои от служителите на Apple пък работят върху различни прототипи и други научно-изследователски проекти. Bloomberg коментира, че компанията готви и нов чип и операционна система за бъдещото си устройство. 

Освен гиганта от Купертино има и други компании, работещи върху „умни“ очила. Една от тях е Google, която за първи път представи своите Google Glass през 2013 г. Те не бяха добре приети от пазара, но корпорацията не се отказва от начинанието си да развива технологията. Информацията сочи, че в момента Google подготвя подобрена тяхна версия. Междувременно на арената е и Magic Leap – стартъп, който набра над 2 млрд. финансиране и вече доставя свои „умни“ очила за игри. 

Мин-чи Куо коментира плановете на Apple и в друга актуална област, а именно автономните автомобили. Тъй нареченият от него Apple Car може да е следващият „звезден продукт“ на компанията, който може да се появи наяве между 2023 и 2025 г. 

Слуховете, че гигантът работи активно в тази посока, се потвърдиха по-рано от самия Тим Кук, изпълнителен директор на Apple. Той обаче подчерта, че компанията не подготвя собствен автомобил, а по-скоро се е фокусирала върху изграждането на системи за безпилотно управление. Секретният проект е известен като Project Titan. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | добавена реалност | AR | умни очила | безпилотни системи | Мин-чи Куо | Apple Car

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини