Българските шофьори подкрепят частично протеста в Брюксел

Те настояват за заплати според установените минимални стандарти на страната, в която преобладаващо се извършва превозна дейност

КНСБ и Съюзът на транспортните синдикати в България излязоха днес с единна позиция относно промените в пакет „Мобилност“, които ще се гласуват утре в Европейския парламент в Брюксел и които са обект на широк дебат в последния месец. Те застават зад българските превозвачи и позицията им по темата, но частично – основните им искания са за достойни заплати, сравними с тези на колегите им в западните страни.

„Противопоставяме се на всички опити да бъдат изтласкани българските транспортни работници от единния пазар на транспортни услуги, чрез предлагане на мерки за ограничаване на достъпа на български работодатели до този пазар. Считаме, че мерките, одобрени от Комитет „Заетост“ на ЕП, касаещи командироването на работници, почивките извън превозното средство и каботажните превози, биха направили сектор „Пътен транспорт” непривлекателен за работодателите от Източна Европа, като по този начин неминуемо биха накърнили интереса на българските транспортни работници, наети в него”, се подчертава в становището на СТСБ.

Освен това обаче от Съюза настояват заплащането на шофьорите да е според установените минимални стандарти на страна, в която преобладаващо се извършва превозна дейност. 

„Най-висок процент от заплащането на международните шофьори към настоящия момент се формира от командировъчните. В редки случаи, но все пак се случва да не биват изплащани командировъчни пари. Така, приносът на бранша към ДОО е минимален. В крайна сметка шофьорите са ощетени, тъй като получават ниски пенсии впоследствие, както и минимални обезщетения при безработица, болест и др.“, пише още в позицията на КНСБ и СТСБ.

Припомняме, че за утре е насрочен протест пред сградата на ЕП в Брюксел, в който освен българските транспортни фирми, ще се включат такива от Полша, Унгария, Чехия, Латвия и др. Министърът на транспорта Росен Желязков също увери, че ще присъства сред протестиращите.

От Сдружението на българските професионални шофьори уточниха за Economic.bg, че няма да имат представители на протеста.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | КНСБ | Брюксел | шофьори | камион | тираджии | пакет мобилност | каботаж

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини