Бюджетната комисия ще гласува на второ четене по-високия акциз на IQOS

С промени между първо и второ четене Менда Стоянова предложи ставката върху бездимните цигари да е 40% от конвенционалните

07:24 24.07.2018
Увеличението на акциза върху бездимните цигари ще бъде обсъдено на второ четене в бюджетната комисия в парламента днес, се вижда от програмата на Народното събрание. Между двете четения на законопроекта председателят на комисията Менда Стоянова внесе за разглеждане обещаните промени, според които акцизът върху тютюна за нагряване няма да е колкото този на конвенционалните цигари, а "само" 40% от неговия размер.

Ставката на нагреваеми цигари в момента е 26% от акциза на обикновените, или 152 лева на килограм тютюн. Обещанието на Менда Стоянова е акцизът да стане 233 лева на килограм тютюн, което означава, че акцизът върху нагреваемите тютюневи изделия, които в момента се предлагат у нас само от Philip Morris, ще достигне 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари.

„Важно е, че това изделие измества конвенционалните изделие, това във времето ще се случа бързо. Нашият бюджет, който получава 2 милиарда лева годишно от акциз на цигари, не може да се лиши от тези 2 милиарда без да има комбинационен механизъм", каза Стоянова, цитирана от БНР.

С друг текст е оттеглено предложението, които бе дискутирано по-малко от обществото, а именно бирените опаковки над 5 литра да се облепват с бандероли.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акциз | Менда Стоянова | бездимни цигари | IQOS | нагреваеми тютюневи изделия