Джак Ма оттегли обещание към Тръмп за 1 млн. работни места

Митата на САЩ срещу Китай се превръщат в бумеранг за Вашингтон

Снимка: БТА
10:29 20.09.2018
Търговската война между САЩ и Китай продължава да създава негативи за Вашингтон и дори застрашава приятелството между предприемача Джак Ма и президента Доналд Тръмп. Заради митата, които Белият дом налага върху вносните китайски стоки към САЩ, основателят на Alibaba оттегли свое обещание към американския лидер да създаде 1 млн. нови работни места за американците, пише CNBC.

Причината Ма да се откаже от ангажимента, който пое при среща с Тръмп през януари 2017 г. преди встъпването му длъжност, са силно влошените отношения  между Пекин и Вашингтон днес, които създават несигурност в международната икономика и политика.

„Обещанието беше дадено въз основа на предпоставката за приятелско американо-китайско партньорство и рационални търговски отношения”, казал е основателят на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba пред китайската информационна агенция Xinhua. „Тази предпоставка днес вече не съществува, така че нашето обещание не може да бъде изпълнено”, добавил е той.

Въпреки това Ма, който наскоро обяви, че след година ще се оттегли от председателския пост  в Alibaba, е уверил, че компанията ще продължи да работи усилено, за да „допринесе за здравословното развитие на търговията между САЩ и Китай”.

Изказването на китайския предприемач идва на фона на обявеното в понеделник 10-процентно мито на САЩ върху вносни китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. То ще влезе в сила на 24 септември. Китай още в същия ден обяви своето отмъщение – удвояване на митото върху вносни стоки от САЩ на обща стойност 60 млрд. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | търговска война | Alibaba | Джак Ма | мита | американски мита | спор между САЩ и Китай

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини