Парламентът най-после освободи тримата министри

Новите избраници за постовете положиха клетви в парламента

Парламентът най-после освободи тримата министри
Автор: Цветан Петров
Депутатите приеха трите министерски оставки - в транспорта, регионалното развитие и вътрешните работи. Така Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев вече не оглавяват ведомствата, за да бъдат наследени от Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов. Тримата вече положиха клетви в Народното събрание.

Освобождаването на досегашните министри стана с голямо мнозинство - всички гласуваха за, с изключение на НФСБ на Валери Симеонов. При гласуването на новите обаче "за" гласуваха само депутатите от управляващата коалиция (малко над 121 депутати).

Преди гласуването на оставките Драгомир Стойнев от БСП призова предложените за нови министри да изложат политиките, които биха провеждали, за да докажат, че не са "пионки", заменящи други, за да се избегне правителствена криза. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче му отговори, че няма основание за такова искане. „Не сме в процедура на публичен подбор. Да се придържаме към правилника, да не допускаме демонстрации под формата на процедури”, каза той.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че според него това правителство е изчерпано и каквито и промени да се правят, не може вече да се промени усещането, че властта е немощна. „Вижте с какво се занимава правителството след Председателството – интриги, коалиционни разпри, малката, голямата коалиция, проблемите между двете. Това ли е дневният ред на обществото? Един вицепремиер ходи цяло лято и се хвали, че затворил две дискотеки. Представяте ли си какъв е мащабът на мисленето в главата на този човек?“, заяви Цонев. Той припомни, че според данни от БНБ и Световната банка, обобщени от Българската стопанска камара (БСК), в България се наблюдава срив на чуждестранните инвестиции, и че това е един от големите проблеми на страната ни.

Цветан Цветанов обясни, че правителството изпълнява своите ангажименти и министрите му не демонстрират отстъпление. „Ние не правим десант, ние винаги сме били с хората и сме били в диалог с тях. Това, което имаме като анализ на срещите, които БСП прави, за да представи визията си за България, мога да кажа, че това от самото начало е обречено на неуспех. Защото показвате, че депутатите, които в момента са избрани, не струват нищо. И вие изпращате съвсем нови депутати сред хората. А може би сте си направили една карта, с която искате да направите туристическа обиколка”, каза той.

Единствен от новите министри пред депутатите говори новият транспортен министър Росен Желязков. Той заяви, че няма да използва управленската програма на правителството като щит, с който да защитава евентуални неправилни решения. Желязков също така даде обещание - да се опита да изчезнат всички скептични усещания за неправомерно усвояване на ресурси от страна на транспортното министерство и подчинените му структури.

Приемането на оставките дойде след дни на несигурност ще бъдат ли одобрени и кои ще са новите министри. Тази несигурност дойде, след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че оставките може и да не бъдат приети от парламента. Впоследствие редица кметове настояха Нанков да остане министър.

Миналия понеделник премиерът Бойко Борисов обяви кои са кандидатите за нови министри - за министерството на транспорта Александър Манолев, за министър на вътрешните работи Младен Маринов и за министър на регионалното министерство - Петя Аврамова. Само три дни по-късно обаче Манолев се отказа от поста след медийни публикации, припомнящи, че в миналото е работил със „странни съдружници” и че в периода 2013 - 2015 г. чрез две свои фирми той е успял да спечели 15 обществени поръчки за над 3 млн. лв. Новото предложение за транспортен министър е досегашният председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Росен Желязков.

Проблемите обаче не спряха. За да оглави бъде оглавено вътрешното министерство от Младен Маринов, който в момента е главен секретар на институцията, той трябваше да бъде освободен от този пост с указ от президента Румен Радев. Тъй като обаче кабинетът не изпрати на държавния глава пълния набор от документите, необходими за съгласувателната процедура за освобождаването на Маринов, указът не беше подписан. Така на 13 септември, когато депутатите се бяха събрали да гласуват министерските оставки, те не успяха да го направят. Премиерът Бойко Борисов в понеделник призна, че кабинетът му може да е допуснал грешка при съгласувателната процедура, но обясни, че на практика тази процедура е просто една формалност, която е трябвало да се изпълни бързо, за да се излезе от правителствената криза. Вчера Радев, след като получи всички нужни документи, подписа указа и така направи възможно смяната на тримата министри. Те подадоха оставки по настояване на Борисов заради тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.
Коментари: 0