Как преподаването на английски е направило Джак Ма успешен бизнесмен

Милиардерът се гордее не с бизнес модела на Alibaba, а с организационната култура в компанията

Как преподаването на английски е направило Джак Ма успешен бизнесмен

Снимка: БТА

2030 ~ 1 мин. четене
Нещото, което ме направи успешен бизнесмен, е миналото ми на учител. Това каза съоснователят и изпълнителен директор на Alibaba Джак Ма по време на Световния икономически форум. 

Ма бива отритнат от 30 работодатели преди на 29 години да реши да основе интернет компания заедно с група приятели. По онова време той няма познания по маркетинг, нито представа от технологии или финанси. Има обаче едно ключово умение, усвоено покрай преподаването на английски, а именно способността да идентифицира и култивира талант. Тъкмо то според самия Ма е изиграло основна роля в превръщането на Alibaba в многомилионен гигант в областта на електронната търговия. 

„Повечето от времето си прекарвах в това да идентифицирам таланти, които да обучавам и развивам в AliGroup“, каза Джак Ма, цитиран от CNBC. Той обясни, че и до днес гордост му носи не толкова бизнес моделът, а талантливите хора, организационната структура и развитие на културата. 20-годишните усилия в тази посока се отплащат и днес компанията вече има своето „пето поколение лидери“, убеден е Ма. 

Миналата седмица 54-годишният съосновател на китайския електронен гигант обяви, че се пенсионира като председател на компанията през 2019 г.. Така той ще отвори път пред сегашния главния изпълнителен директор Даниел Чxан. 
Подкрепи Economic.bg