Джак Ма ще се оттегли през септември догодина

Негов наследник ще стане настоящият изпълнителен директор

Джак Ма и йорданската кралица Рания в централата на Alibaba в Хънджоу миналата седмица
Джак Ма и йорданската кралица Рания в централата на Alibaba в Хънджоу миналата седмица
Снимка: БТА
08:10 10.09.2018
Джак Ма, изпълнителният председател на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, заяви, че планира да се оттегли от бизнеса, но след година. Новината бе съобщена в писмо, изпратено от Ma до клиентите и акционерите на Alibaba, след няколко съобщения, появили се през уикенда за неговото оттегляне.

Ма, един от най-богатите хора в Китай, ще предаде юздите на Даниъл Чжан, който в момента е изпълнителен директор, съобщава Би Би Си.

Alibaba е една от най-скъпите компании в света - акциите ѝ почти се удвоиха през миналата година.

Чжан ще стане изпълнителен председател на 10 септември 2019 г., се казва в изявление на компанията.

Периодът на предаване на властта от една година е насочен към постигане на "гладък и успешен преход".

Ма, който преди това е бил учител по английски, основава Alibaba през 1999 г. и я превръща в една от най-големите световни интернет компании.

"Учителите винаги искат техните ученици да ги надминат, така че отговорното нещо, което трябва да направя за мен и фирмата, е да позволя на по-младите, по-талантливи хора да поемат ръководни роли", се казва в писмото на Ма, изпратено днес, когато той навършва 54 години.

Ma, чието състояние се оценява на 36.6 млрд. долара, ще остане директор в борда на Alibaba до годишната среща на акционерите през 2020 г. Той е постоянен член на Партньорството Alibaba.

Китайският предприемач казва още, че иска да работи в сферата на образованието.

"Светът е голям и аз съм още млад, така че искам да опитам нови неща", казва Ма, като добавя, че планира да продължи да изпълнява ролята си на основополагащ партньор.

"Единственото, което мога да обещая на всички е, че Alibaba никога не е била заради Джак Ма, но Джак Ма ще принадлежи завинаги на Alibaba".

Той каза, че Джан, който е в Alibaba в продължение на единадесет години, е демонстрирал "великолепен талант" от поемането на длъжността главен изпълнителен директор.

Alibaba се търгува на борсата в Ню Йорк от 2014 г. след най-голямото първично публично предлагане на акции в света.

Компанията отчита приходи от 39,9 млрд. долара за фискалната година, приключила през март 2018 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Alibaba | оттегляне | Джак Мар Данийл Чжан