ЕК избра столиците на интелигентния туризъм за 2019 г.

Експертите оцениха постиженията на кандидатстващите градове в няколко категории

Снимка: Pixabay
19:16 29.09.2018

Европейската комисия обяви конкурс за "Европейска столица за интелигентен туризъм 2019", чиято цел е да награди европейските градове и да им даде възможността да споделят образцовите си практики на интелигентни туристически дестинации. Предвидено беше да бъдат избрани 2 столици на интелигентния туризъм, както и да бъдат наградени постиженията на градове в четири области- устойчивост, достъпност, цифровизация и културно наследство и творчество.

За столици на интелигентния туризъм през 2019 г. са обявени Хелзинки и Лион.

Компетентното жури разгледа заявления от 38 европейски града. Експертите оцениха постиженията на кандидатстващите градове в няколко категории: наличието на градска среда, екологичната устойчивост, цифровите технологии в туризма, културното наследство и творчеството. В резултат на това най-добрите са обявени за финландската столица и Лион във Франция. Според членовете на журито двете места са показали изключителни решения, които имат за цел да направят туризма в тези градове иновативен и да го издигнат на качествено ново ниво.

Журито отбеляза и специални постижения в развитието на градската среда на испанския град Малага, в подобряването на цифровите технологии - Копенхаген и в опазването на културното наследство - австрийският Линц. Европейска награда за интелигентен туризъм в областта на устойчивото развитие взе Любляна. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: конкурс | градове | Европейска Комисия | столици | категории | Лион | интелигентен туризъм