ЕЦБ спира програмата за стимули в края на годината

Увеличение на лихвите не се планира до следващото лято

16:27 14.06.2018
Европейската централна банка (ЕЦБ) очерта планове за прекратяване на мащабната си програма за стимули до края на тази година, но запазва лихвените проценти стабилни до следващото лято.

Банката заяви в четвъртък, че ако входящите данни последват нейните прогнози, тогава месечната програма за изкупуване на облигации ще бъде удължена до последното тримесечие на годината, макар и с по-нисък темп. Това означава, че програмата вероятно ще приключи през декември, ако икономиката на еврозоната остане устойчива.

Досега планираното продължаване на програмата за количествени облекчения бе планирано да продължи до септември, като месечно бяха закупувани 30 млрд. евро държавен и частен дълг. Това количество ще бъде намалено на 15 милиарда евро през последните три месеца на 2018 г.

От началото на програмата за количествени облекчения през март 2015 г. централната банка е купила облигации и други активи на стойност около 2,5 трлн. евро, за да стимулира икономиката на еврозоната.

Освен това ЕЦБ посочи също, че увеличението на лихвения процент е малко вероятно преди лятото на 2019 г., отново в зависимост от данните.

"Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си нива поне до лятото на 2019 г. и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в изявлението на ЕЦБ.

ЕЦБ публикува също и нови икономически прогнози в четвъртък. Прогнозата за инфлацията е преразгледана нагоре за тази и следващата година поради по-високите цени на петрола. Годишната обща инфлация се очаква да достигне 1,7% през 2018 г., 2019 г. и 2020 г.

По отношение на растежа ЕЦБ прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,1% тази година, 1,9% през 2019 г. и 1,7% през 2020 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | облигации | програма | стимули | изкупуване | количествени облекчения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини