Ford съкращава хиляди работни места във Великобритания и Европа

В момента текат преговори със синдикатите

Снимка: Ford
Автомобилният производител Ford обяви планове за значителна реорганизация на операциите си във Великобритания и Европа. Очаква се това да доведе до загуба на хиляди работни места на континента, докато непосредственото въздействие в Обединеното кралство се очаква да бъде ограничено, съобщава Би Би Си.

Ford води разговори с профсъюзите за мерки за намаляване на разходите, включително фокусиране върху по-печеливши модели и излизане от по-малко печеливши пазари.

В бъдеще компанията планира да се концентрира повече върху електрическите и хибридните технологии.

Фирмата също така ще разшири бизнеса си с търговски превозни средства.

Ford твърди, че ще има "намаляване на излишни работни места" във всичките му бизнес поделения. Компанията обаче не е обявила засега никакви цифри за евентуални съкращения, тъй като дискусиите с профсъюзите продължават.

Ford управлява две фабрики за двигатели във Великобритания, в Дегнам, източно от Лондон, и Bridgend в Уелс, както и съвместно предприятие с производителя на редуктори Getrag в Мърсисайд.
Новината вероятно ще поднови опасенията за дългосрочното бъдеще на завода „Бридженд“. Той вече загуби голям договор за изграждане на двигатели за Jaguar Land Rover през 2020 година.

Печалбите на Ford в Европа спадат с 82% през миналата година, отчасти поради спада в стойността на паунда в резултат на несигурността заради Brexit.

Ford има 54 000 служители в Европа, от които 13 000 във Великобритания. Компанията има операции в Германия, Франция, Турция, Испания, Русия, Румъния и Белгия.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | Великобритания | работни места | Ford

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини