Китай ще подкрепи икономиката си с повече бюджетни разходи

Пекин обещава да намали още данъците и таксите за малките фирми

Снимка: БТА
08:00 23.01.2019
Китай ще увеличи бюджетните разходи през тази година, за да подкрепи икономиката си, съобщиха представители на финансовото министерство в сряда, цитирани от Reuters. Правителството ще се съсредоточи върху по-нататъшното намаляване на данъците и таксите за малките фирми.

Увеличаващият се натиск върху втората по големина икономика в света тласна растежа през миналата година до най-ниското му равнище от 1990 г. насам. Лошите данни бяха отчетени въпреки мерките на Пекин за стимулиране на кредитирането.

Правителството може да разкрие още фискални стимули по време на годишната парламентарна среща през март, включително по-големи данъчни облекчения и повече разходи за инфраструктурни проекти, казват икономисти.

Фискалните разходи на Китай са нараснали с 8.7% до 22.1 трлн. юана (3.3 трлн. долара) през 2018 г., докато приходите са се увеличили с 6.2% до 18.3 трлн. юана, каза Ли Дауи, служител във финансовото министерство. „Китай постигна целта си за фискалните приходи за 2018 г. въпреки значителното намаление на данъците през миналата година“, добави Ли.

Пекин предостави около 1.3 трлн. юана намаления на данъците и таксите през 2018 г.

Финансовият министър Лю Кун заяви този месец, че Китай ще намали още данъците и таксите през 2019 г. „Правителството също така проучва план за намаляване на таксите за социално осигуряване, за да се облекчи тежестта върху малките предприятия“, каза Лю.

Обещанието за по-агресивно намаляване на данъците през 2019 г. разпали очакванията, че бюджетният дефицит може да бъде вдигнато до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. Правителството намали целта за дефицит за 2018 г. до 2.6% от БВП от 3% през предходната година - първото намаление от 2012 г. насам.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | бюджетен дефицит | китайска икономика | бюджетни разходи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини