Мей заплаши партията си: Или нейният план за Brexit, или никакъв

Британският премиер опитва да потуши бунт в собствената си партия седмици преди края на преговорите с Брюксел

Снимка: БТА
12:07 17.09.2018
Въпреки че срокът Великобритания да договори с ЕС споразумение какви да са политическите и икономическите им отношения след Brexit е все по-малък, голяма е вероятността преговорите да се провалят. Причината е, че в Лондон продължава да има сътресения в управляващата Консервативна партия какви да са условията в сделката с Брюксел.

Днес на премиера Тереза Мей ѝ се наложи да заплаши разбунтували се срещу плана ѝ за Brexit нейни съпартийци, за да спрат да ѝ пречат. Тя ги предупреди, че ако не подкрепят възможното споразумение, което тя договаря с ЕС, то Великобритания ще се отцепи от Блока без сделка, пише Reuters.

Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март догодина, но засега има много важни въпроси, които остават неясни. Именно затова все още няма цялостен проект за споразумението между Лондон и Брюксел, а в същото време някои членове на Консервативната партия заплашват да отхвърлят един такъв потенциален документ, ако той не отговаря на вижданията им.

Бунтовническите настроения в управляващата партия поставят под въпрос дали Мей може да събере в Камарата на общините (Долната камара на парламента) 320 гласа, които са необходими за одобряването на едно потенциално споразумение. Тази несигурност застрашава да провали както плана на британския премиер за Brexit, така и да доведе до падане на цялото ѝ правителство.

Въпреки че има сигнали от Брюксел, че може с Лондон да се договори и приеме споразумение за Brexit, двете преговорни страни все още са разделени по около една пета от подробностите по сделката. Сред тях е и дали след 29 март между Северна Ирландия и Република Ирландия, където е единствената сухопътна граница между ЕС и Обединеното кралство ще се въведе засилен митнически контрол, както и как може да се избегне това.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | Brexit | Брекзит | Тереза Мей | излизане на Великобритания от ЕС | преговори за Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини