10 места, които да посетите, препоръчани от най-големия пътешественик

Дон Париш е посетил 852 от 871 държави, територии, щати, провинции и острови на планетата

Снимка: Pixabay, Wikipedia
20:34 07.08.2018

Дон Париш е бил във всички 193 държави-членки на ООН, видял е повече от 500 обекта от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е записан под номер 1 в базата данни на най-пътувалите хора в света. Той е посетил общо 852 от 871 държави, територии, щати, провинции и острови на планетата.

Така че спокойно може да бъде определен като най-големият пътешественик в света.


Британският вестник „Телеграф” попита 73-годишния американец, родом от Вашингтон, да подреди 10-те си най-любими пътешествия и места.

След десетилетия обиколки из всяко кътче на земното кълбо, той признава, че това не е лесна задача.

Въпреки това препоръчва 10 места, които всеки човек трябва да види в живота си.

Ето ги:

1. Виетнам


"Основното ми откритие беше какви предприемачи са виетнамците", разказва той, след като прекарал 11 дни в страната. "Всички комунистически държави обичат да се хвалят с обществения си транспорт, но във Виетнам скутерите са стандартният транспорт. Виетнамските мотоциклетисти се самоорганизират по натоварените кръстовища без светофари или пътна полиция. Трябваше да видя това, за да го повярвам. Също така бях очарован от отношението им да не се съсредоточавам върху войната, която е убила толкова много хора, а да насоча енергията си към бъдещето ".

2. Северна Корея


"Северна Корея е идеалният пример за място, толкова ужасно за живеене, което го прави отлично място за посещение", каза Париш. "Това място е странно и различно от всяка друга страна по света. Улиците са почти празни. Трябваше да искаме разрешение, преди да направим всяка една снимка”.

3. Иво Джима, Япония


Ето какво разказва Париш за пътуването си до японския остров: "Това е едно от тези пътувания, когато сте дали пари, но чувствате участито си като специална привилегия и висока чест. Днес този остров е японска военна база, която се отваря един ден в годината, за да позволи събиране на честта между няколко ветерани от Съединените щати и Япония за отбелязване на кървавата битка за Ива Джима. Всички американци моята възраст знаят името на този остров. Снимката на известното издигане на флага е най-преиздадената снимка от Втората световна война. Стойността на пътуването е да видим нещата от първа ръка". 


(Б.р. - Битката за остров Иво Джима е сред най-големите и кръвопролитни сражения в Тихоокеанския театър на Втората световна война. При второто издигане на американския на 23 февруари 1945 г., Джон Розентал  фотографира петима морски пехотинци – Айра Хейс, Майк Странк, Рени Гагнон, Харлън Блок, Франклин Съзли и Джон Брадли от медицинския корпус на флота. Снимката е отпечатана в стотици издания и придобива изключителна популярност. Тя печели наградата Пулицър за снимка през същата година и се смята за един от най-значимите пропагандни образи от войната и може би най-тиражираната снимка на всички времена.)

4. Сокотра, Йемен


"Това е остров в Индийския океан, принадлежащ на Йемен", казва Париш. "Той е дом на ендемичните драконови дървета, много от които са на 300 години. Направих 100 снимки на тези дървета. За мен те са като лемури и пингвини, тъй като е трудно да спреш да правиш снимки".

5. Островите Питкерн


Това са островите, избрани за убежище от бунтовниците на "Баунти". Днес, повече от 200 години по-късно, около 50 от техните потомци все още обитават острова ", каза Париш. "Аз съм един от малкото на брой хора, които са посетили всичките четири острова от групата Питкерн. Това, което прави мястото специално е, че хората се придържат към това изолирано място. Няма писта за кацане. Няма начин да бъдете евакуирани при медицинска криза за по-малко от седмици. Компанията, с която посетих Питкерн, имаше няколко водачи,  които са били там 10 или 11 пъти, така че ние бяхме посрещнати като стари приятели”.

6. Босасо, Сомалия


Париш обяснява, че е трудно да се получи разрешение за посещение в Сомалия, а всяко Министерство на външните работи съветва срещу всякакви пътувания там. „Полетът с Jubba Airways е със стар руски самолет с износени гуми. Приземихме се на неасфалтирана писта. Директорът на летището беше там, за да ни поздрави, с два стари Ford Explorer, четирима униформени охранители с AK-47 и инспектор от правителството (беше подозрително защо двама американци, без каквито и да е роднини или бизнес контакти, да посещават Сомалия). Посетихме пристанището, университета, болницата и града. При пътуване до пристанището беше като пътуване във времето. Не можете да поръчате такова пътуване от лъскава брошура. Това е истинско пътуване".

7. Южния полюс


"Когато се записах за пътуване до Южния полюс, не можех да повярвам на късмета си", казва Париш, който отива там точно 100 години след Руал Амундсен. "Обикновено хората, които посещават Южния полюс, кацат и излитат в същия ден, но за да присъстваме на 100-годишнината, трябваше да стигнем там рано – поне три дни предварително, в неотоплена палатка. Времето на Южния полюс е невероятно непредсказуемо. По-голямата част от годината е под минус 50 градуса по Целзий. Най-топлото е около минус 25. Ветровито е и е около 2800 метра надморска височина, а 2700 от тях са лед. На много хора се отказва посещение, защото не са достатъчно здрави или имат дисквалифициращо медицинско състояние".

8. Атон, Гърция


"Това е духовният център на православния християнски свят", каза Париш. "По време на моите пътувания посетих десетки православни църкви в Гърция, Сърбия, България, Русия, Румъния, Грузия и Съединените щати, но е особена привилегия да посетите това уникално място. Само мъже могат да влязат на този полуостров с 20 манастира, а на ден се позволява посещение само на 10-има души, които не са православни. Трябва да напишете писмо, обясняващо защо искате да посетите и да бъдете одобрени".

9. Тристан да Куня


Париш разказна: "Това е едно от любимите места на пътешествениците и много от тях са готови да прекарат пет седмици на кораб, за да стигнат там, само за да се провали в последния момент, защото морските условия не го позволяват. Успях да направя чудесно посещение през 2014 г. Това, което прави Тристан толкова специален, са хората. Те са със смесен произход, а някои са наследници на корабокруширали моряци. Представете си, че живеете на този прекрасен изолиран остров, отглеждащ картофи и изнасящи омари. През 1961 г. вулканично изригване води до евакуацията на цялото население в Англия. Тези хора виждат автомобили и телевизори за първи път. И все пак хората от Тристан пламенно лобират пред правителството на Великобритания, което ги призова да останат в Обединеното кралство, за да им позволи да се върнат в Тристан”.

10. Остров Марион, Южна Африка

 

Париш посещава най-големия остров от архипелага Принц Едуард, на около 1200 морски мили от Южна Африка, и според него едва 1000 души са били някога там. "Единственият начин да го посетите, е да наемете кораб и да получите специално разрешение за слизане. Бях един от четиримата пътници, които наехме стар ветроходен кораб с екипаж от четирима, включително собственика, мъж на 75 г., роден в Германия. Доставяхме резервна част за генератора на азот в изследователския център, необходим за издуване на климатичните балони. Има 23-ма служители от правителството на Южна Африка, които живеят в изследователския център за 13-месечна служба. Всяка година корабът пристига с 23-ма нови служители с цялата храна и други консумативи, от които ще се нуждаят през цялата година. Остров Марион има средно 320 дъждовни дни годишно. Но когато стигнахме до синьото небе и развълнуваните служители, беше магическо. На остров Марион няма дървета поради вятъра. Това е прекрасен вулканичен остров. И уникалната му особеност са неговите торфища. Те са подобни на джобове с пясъчници".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Виетнам | пътешествие | Атон | Джон Париш | пътешественик | Сокотра | Иво Джима | остров Марион | Босасо | Питкерн | Тристан да Кун | Южния полюс