Кой е най-добрият ресторант в света за 2025 г.
Тазгодишната топ 10 е с еднакво силно представителство от Европа и Латинска Америка

Снимката е илюстративна
На 19 юни в Торино ресторантът Maido бе обявен за най-добър в света за 2025 г. от престижната класация „The World’s 50 Best Restaurants“, спонсорирана от S.Pellegrino & Acqua Panna. Това е важен етап не само за главния готвач Мицухару Цумура, но и за утвърждаването на т.нар. кухня Nikkei — съчетание между перуански и японски кулинарни традиции — на световната гастрономическа карта.
Maido е редовно присъствие в класацията от 2015 г. насам. Четири пъти оглавява листата за Латинска Америка, а през 2024 г. се нарежда на пето място в глобалния списък. Признанието през 2025 г. отбелязва възхода на Лима като водеща гастрономическа дестинация, като в топ 50 фигурират още перуанските ресторанти Mayta (№39), Mérito (№26), Kjolle (№9) и Central, носител на първото място през 2023 г. Достатъчно е да се каже, че това е било истинско пътешествие за главния готвач Мицухару „Миша“ Цумура, който стои зад всичко това.
„Не мога да го опиша с думи. Това е смесица от чувства... Цялата упорита работа, всички трудни моменти, да накарам хората да разберат какво правим, а сега виждам какво сме постигнали с кухнята Nikkei и перуанската кухня... с гостоприемство. Да правя хората щастливи винаги е било това, което съм обичал да правя.“ - казва Цумура, размишлявайки върху победата.“
„Мисля, че най-красивият акт на любов е да готвиш за някого. Това е най-красивото нещо, което ми се е случвало в живота. Минаха 11 години [откакто съм класиран в 50-те най-добри ресторанта в света] и това е сбъдната мечта.“
Историята на Maido
Ресторантът отваря врати през 2009 г. в Лима. Неговият основател — роденият в Перу син на японски имигранти Мицухару Цумура — преминава през професионално обучение в САЩ, преди да се премести в Осака, където усвоява техники, които по-късно прилага в Maido. Връща се в Лима, където работи за кратко в хотел Sheraton, преди да отвори Maido на 28-годишна възраст.
Менюто, вдъхновено от разнообразния перуански тероар, се отличава с внимателно подбрани съставки от Андите, Амазонка и северното крайбрежие, приготвени с японска прецизност. От откриването си 16 години преди, ресторантът се е развил от култов куриоз – който в началото не е привличал много внимание – до световен гастрономически хит, служещ като стандарт за кухнята Nikkei по целия свят.
Състоянието на Майдо днес е далеч от онези първи няколко години, когато Цумура обмисляше идеята да затвори – нещо, за което той размишляваше, след като спечели наградата Estrella Damm Chefs’ Choice Award през 2024 г.
Един ден баща ми дойде и просто ми каза да упорствам и да продължа да вярвам в това, което правиш. Все още имаме много перуанци, които идват и ми казват: „Не затваряй, ние обичаме това, което правиш“, и това ни караше да продължим. Беше красиво, защото кухнята Nikkei не беше добре позната по улиците, а сега е позната по целия свят.“
Опитът на Maido
Обхващайки повече от 10 ястия, дегустационното меню на Maido Experience е сензорно богато във всеки детайл. Редки съставки се доставят от Андите, Амазонка и северното крайбрежие на Перу, от които се получават ястия като рамен от калмари с амазонско чоризо, морски охлюви с пяна от жълт чили и емблематичните къси ребра на Цумура, задушени малко повече от два дни: „толкова крехки, че ви е нужна само лъжица“.
50-те най-добри ресторанта в света за 2025 г.
Тазгодишната топ 10 е с еднакво силно представителство от Европа и Латинска Америка, заедно с две предложения от Азия. В челната петица, Maido е следван от баската скара Asador Etxebarri на №2, с мексикански ресторант от новата вълна Quintonil на №3, Diverxo на Dabiz Munoz заема четвърто място, а Alchemist на Rasmus Munk в Копенхаген се допълва на пето място.
Страхотното нещо за Лима са всички влияния, които има от други страни. Това е смесица от култури. Хората от други страни казват, че обичаме да „перуваме“ всичко. Не може да се каже, че Перу има отличителен вкус, това е влакче на ужасите: азиатски, европейски, перуански, но винаги вкусно.“
Давайки представа за преживяването, Цумура казва: „Maido е за забавление. Това е креативен ресторант, но е всичко извън официалния ресторант... Идеята ни е да демократизираме вкусотията. Това е, което искаме да направим.“
Материалът е на Марианна Варбанская, стажант-репортер в Economic.bg.