Министрите от ЕС приеха по-ниски данъци за електронните книги

Така може да се намали ДДС за електронните издания

11:50 02.10.2018
Министрите на финансите на Европейския съюз решиха днес да намалят данъците върху продажбите на електронни книги и други цифрови публикации и да ги приведат в съответствие с намалените налози, прилагани за хартиени версии на книги и списания.

Споразумението бе обявено от австрийския финансов министър Хартвиг Льогер в публичен дебат на среща на министри от ЕС в Люксембург.

Решението идва след повече от две години разговори след предложение на Европейската комисия, чиято цел е да преразгледа правилата за данък добавена стойност (ДДС) за дигитални публикации. Европейският парламент подкрепи намаляването на налозите преди година.

То ще позволи на държавите-членки на ЕС да прилагат по-ниски или дори нулеви ставки по ДДС за електронни публикации.

В момента електронните книги са облагани с най-малко 15-процентов данък, тъй като се смятат за електронни услуги.

Много нисък ДДС или нулев ще бъде позволен за страните членки, които вече прилагат такова данъчно облагане за физическите издания, се посочва в документ на Съвета на ЕС. 

Новите правила ще бъдат прилагани временно, докато не бъде одобрена всеобхватна реформа на системата на ДДС в ЕС. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | ДДС | данък | електронни книги | електронни издания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини