С нова инсталация „Екопак“ планира да остави България лидер в рециклирането

На „Екопак” ще се наложи да изкупува алуминий от депата, за да изпълни по-високите европейски квоти

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков
България е лидер в рециклирането на Балканите и, за да остане такъв, „Екопак” вече има планове как да повиши количеството рециклирани отпадъци. Тези планове бяха описани от изпълнителния директор Тодор Бургуджиев, който представи годишният отчет на дружеството.

Основният ход на компанията за запазване на лидерската позиция на страната ни е създаването на нова линия за сортиране на отпадъци от хартиени и пластмасови опаковки. Тя ще сортира 20 хил. тона годишно отпадъци, като ще е високо автоматизирана. Инвестицията в новата инсталация е 1.2 млн. лв., като тя ще обслужва основно София-град и София-област.

Бургуджиев отбеляза, че България в момента има 3 завода за рециклиране на стъкло с общ капацитет на обработка 350 хил. тона годишно, докато в Румъния и Гърция имат по 1 завод с капацитет съответно 100 хил. и 150 хил. т. г. Македония и Сърбия нямат заводи за рециклиране на стъкло.

„В България има 34 завода, които могат да рециклират опаковки от различни видове пластмаси. По отношение на останалите страни – Румъния има, Сърбия няма, а Македония – хич”, каза Бургуджиев. Той добави, че в страната ни също така е разположен най-големият на Балканите завод за рециклиране на хартиени опаковки, чийто капацитет е 100 хил. т./г.

От „Екопак” обаче отбелязаха, че Европейската комисия е приела по-високи квоти за рециклирането на отпадъци, които предстои до дни да бъдат одобрени и от Европейския парламент. Именно затова компанията вече има планирани ходове, с които да допринесе за ръст на рециклираните отпадъци. Според заложените квоти до 2030 г. страните членки трябва да рециклират 52.5% повече пластмаса, 25% повече хартия и картон, 25% повече стъкло и 60% повече дървесина.

Любопитен момент е, че докато рециклирането на метали като цяло до 2030 г. трябва да се увеличи с 35%, то алуминият вече е изваден като отделна квота. И ако в момента квотата за него е 0%, тъй като е влизал в общата квота за металите, то през 2030 г. страната ни трябва да рециклира поне 85% от изхвърления алуминий.

Бургуджиев каза, че причината алуминият да бъде изведен отделно е, че в останалите европейски страни все повече се използват кенове за напитките, които се превръщат във все по-голям проблем, оказвайки се по плажовете и впоследствие в моретата. В България кеновете не са толкова широко използвани, затова на „Екопак” ще се наложи да изкупува алуминий от депата за метали, за да изпълни 85-процентната квота на ЕС.

Новата инсталация в София ще може автоматично да отделя алуминия в опаковките. „Тази линия за сортиране ще може да отделя и RDF, това е много важно. RDF е всичко това, което отпада при рециклиране на пластмаси – чашки, лъжички и всички тези неща, които по принцип не могат да се рециклират, но могат да се изгарят. Но RDF-а ние няма да го изгаряме в столичния завод или в ТЕЦ-а на София, а в циментовите заводи, където той се изгаря при температура 2000°C и е абсолютно безопасно за здравето на хората”, каза Бургуджиев. Планира се новата инсталация да бъде официално открита през септември.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: отпадъци | рециклиране | хартия | Балкани | лидер | Екопак | инсталация | лидерство | пластмаси | алуминий

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини