Volvo купи дял в американска компания за зарядни станции за електрически коли

Автомобилният гигант е поредният инвеститор във FreeWire

Снимка: Pixabay
14:15 25.10.2018
Шведската компания за луксозни автомобили Volvo Cars купи дял от базираната в Калифорния FreeWire Technologies - компания за зарядни станции за електрически автомобили.

Придобиването е направено чрез фонда Volvo Cars Tech Fund, който стартира по-рано тази година. В своето съобщение Volvo обяви FreeWire като "пионер в гъвкавата технология за бързо зареждане на електрически автомобили".

Volvo е поредната компания, която инвестира във FreeWire. През януари 2018 г. BP Ventures обяви, че инвестира 5 милиона долара в бизнеса.

От 2019 г. всеки произведен автомобил от Volvo ще бъде електрически. Компанята възнамерява напълно електрическите автомобили да съставляват 50% от общите продажби в световен мащаб до 2025 г.

"За да се подкрепи по-широкото приемане на електрически автомобили от страна на потребителите, обществото трябва да направи зареждането на електрически автомобил толкова просто, колкото и пълненето на резервоара", заяви Заки Фасихудин, главен изпълнителен директор на Volvo Cars Tech Fund. 

"Нашата инвестиция във FreeWire е твърдо одобрение на амбициите на компанията в тази област".

През 2017 г. по пътищата на планетата е имало повече от 3 милиона електрически и plug-in хибридни автомобили, според данните на Международната агенция за енергетика (International Energy Agency - IEA). Това представлява увеличение от 54% в сравнение с 2016 г.

Почти 580 000 електрически автомобила са били продадени в Китай миналата година, според МАЕ, докато около 280 000 са били продадени в САЩ

По отношение на инфраструктурата за зареждане, Международната агенция за енергетика (МАЕ) заявява, че в световен мащаб през 2017 г. има около 3 милиона частни зарядни устройства в домове и работни места. Броят на "обществено достъпните" зарядни устройства възлиза на около 430 000.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сделка | зарядни станции | електрически автомобили | Volvo | FreeWire Technologies

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини