Японски инвеститори обезценяват турската лира

Действията им са довели до повишаване на курса на йената

Снимка: Publicdomainpictures
12:22 07.01.2019
Турската лира започна седмицата със спад заради японски инвеститори. Така, въпреки че в края на миналата седмица курсът на валутата отчете ръст заради положителните данни за инфлацията в Турция, лирата отново поевтинява спрямо долара и еврото.

Към 12 ч. българско време турската валута беше поевтиняла спрямо долара с 0.9%, а спрямо еврото – с 1.3%. Така един долар се обменяше за 5.38 лири, а едно евро – за 6.16 лири.

Причината за днешния спад на турската лира е фактът, че инвеститорите на дребно в Япония са разпродали нетните си дълги позиции на пазара в турски лири, обяснява американската телевизия Bloomberg. Инвеститорите още в четвъртък са намалили с 42 743 нетните си дълги позиции в лири – най-голямото понижение от август 2018 г. насам. Продадените договори за нетните позиции за общо 427 млн. турски лири (80 млн. долара). Това е довело до 9.2-процентен спад на курса на лирата спрямо този на японската йена.

„Наводнение от заявки за обменяне на австралийски долари и турски лири в японски йени е заляло пазарите в ден, когато ликвидността в Япония беше ниска”, пише американската телевизия.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Япония | Турция | турска лира | курс на турската лира | валутна криза в Турция | японски инвеститори | японски йени

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ