A1 започна реален тест на 5G в България

Телекомът е 50-ият в света, който е стартирал подобни изпитвания

Снимка: A1
Телекомът А1 започва 5G тестове в България от днес. Това бе обявено от Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ по време на събитие за журналисти в понеделник. Телекомуникационната компания е получила от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) правото на достъп до честотите в диапазона 3440-3540 MHz. Спектърът е предоставен за 6-месечни тестове.

Вече има изградена реално работеща базова станция. Тя е монтирана на покрива на НДК.„Сега започваме постепенното изграждане на базови станции и тестването на 5G приложения и услуги“, обясни Петров. По негови думи през 2020 г. може да има на места функционален достъп.

За да има същинско разгръщане обаче, е необходимо да се освободят честотите в ниския спектър. Все още се водят преговори с КРС.

Освен инвестиции в спектър, операторите трябва да предвидят финансиране и за инфраструктура. Проблем е и трудният разрешителен режим, предвид че за 5G се изисква изграждането на множество базови станции. „Трябва да намерим баланса, за да дадем в ръцете на хората необятните възможности на 5G“, каза Петров. 

5G технологиите ще открият хоризонт за разгръщането на умни градове и автомобили, IoT, виртуална реалност. В момента има 49 оператора, които са стартирали тестове по света. А1 ще е 50-ят. Според Петров това ни отрежда добри позиции. 

В света има 15 стартирали търговски 5G мрежи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: А1 | 5G тестове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини