АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност в целия регион, смята Теменужка Петкова

Според енергийния министър атомната електроцентрала ще реши въпроса с преминаването към нисковъглеродна енергетика

Снимка: МЕ
11:37 05.06.2019
Реализацията на АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност не само в България, но и в целия регион. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри международната конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ във Варна днес. Според нея втората българска атомна електроцентрала би решила важния въпрос, свързан с прехода към нисковъглеродна енергетика.

През тази година на традиционното събитие се обсъжда ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигането на целите на нисковъглеродна икономика.

„Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика, от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион”, каза Петкова. Пред участниците във форума тя припомни напредъка по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ и изрази надежда, че тя може да приключи успешно в съответствие с определените от Народното събрание параметри.

Поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г., в Официален вестник на ЕС. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е 90 дни, а срокът за приключване на процедурата е 12 месеца. Прогнозната цена на проекта е 10.5 млрд. евро (около 20 млрд. лв.). Инвеститорът няма да получи държавни гаранции.

Петкова поясни, че поканите за участие до потенциални инвеститори вече са изпратени. „Уверена съм, че България ще продължи успешното развитие на ядрената енергетика като гарант за националната, регионалната и европейската енергийна сигурност“, посочи още Петкова. Тя изтъкна и икономическата роля на проекта за създаване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти и развитието на региона.

„Развитието на ядрената енергетика е един от най-важните приоритети на правителството в енергийната сфера“, изтъкна министърът и припомни свършеното до момента за изпълнението на този приоритет - удължаването на живота на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ и изпълнението на мерките за шести блок.
По нейните думи правителството ще продължи да полага усилия за развитие на ядрената енергетика, защото тя осигурява енергийна сигурност, чиста и беземисионна енергия на достъпни цени.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | ядрена енергетика | Теменужка Петкова | Белене | атомна електроцентрала | Булатом

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини