Alibaba забавя излизането на борсата в Хонконг заради размириците там

Компанията вече се търгува на нюйоркската фондова борса

Снимка: БТА
13:18 21.08.2019
Китайският гигант Alibaba реши да отложи стъпването си на борсата в Хонконг заради политическата и финансова нестабилност там, предават световните медии. Компанията вече се търгува публично в Ню Йорк, но през май тази година обяви решението си да листне акции на още едно място. 

Предварителните прогнози бяха, че може да събере над 15 млрд. долара, а планът бе излизането на хонконгската борса да се случи през август, пише Reuters. 

Сега двама анонимни източници казват, че Alibaba ще забави тази стъпка заради „липсата на финансова и политическа стабилност“ в Хонконг, където вече 11 поредни уикенда се наблюдават  продемократични протести. Листването може да се случи през октомври, гласи още информацията. 

Китайският играч отказва да коментира „пазарни слухове“, пише CNN Business. 

Alibaba стъпи на борсата в САЩ преди пет години, след като прекъсна преговорите с хонконгската. Тогава азиатските регулатори отказаха да позволят на онлайн гиганта за търговия на дребно да се листне под корпоративна структура, която ще даде на основателя на компанията Джак Ма и други мениджъри контрола, който искат.

Миналата година борсата в Хонконг промени правилата си и вече позволява на компании с голяма пазарна капитализация да имат различни права на глас за отделни лица с решаваща роля. 

Когато през май стана ясно, че Alibaba обмисля второ листване на акции, се чуха мнения, че стъпката ще помогне на гиганта да диверсифицира финансовите си канали и да добави ликвидност. Основната дейност на компанията е електронната търговия, но, както много други играчи, и тя трябваше да разшири портфолиото си отвъд основния си бизнес, за да стане конкурентоспособна. 

Хонконг все още е най-доброто място за листване на Alibaba, смята Кени Танг, изпълнителен директор на инвестиционната компания Royston Securities. Той отбелязва, че финансовият пазар там е по-отворен и международен от другите борси в региона и че Хонконг има голяма база от международни инвеститори.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | акции | криза | протести | политика | Хонконг | Alibaba | листване