Промишлените компании остават песимисти за бизнес средата

Компаниите в сектора, както и в строителството, се притесняват от несигурната икономическа среда и недостига на кадри

Снимка: Economic.bg/ Архив
13:44 29.07.2019
Бизнес доверието сред компаниите от промишления сектор в България се е понижило до най-ниското си ниво от края на 2018 г. насам. През юли показателят е намалял до 24.7 пункта в сравнение с 26.4 пункта през юни и 29.6 пункта през юли 2018 г. За последно доверието в промишлеността е било толкова ниско през декември миналата година, когато е било 24.3 пункта.

Допитването на Националния статистически институт (НСИ) сред компаниите от промишлеността е установило, че понижението в доверието се дължи основно на опасения относно икономическата среда в България в дългосрочен план и относно недостига на работна ръка в краткосрочен план.Относно  продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да не предвиждат промяна през следващите три месеца.

Понижение през юли с 0.8 пункта има и при показателя „бизнес климат в строителството. Промяната се дължи на изместването на оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро“ към „задоволително“. Промяната в оценката е обусловена отново от опасения относно икономическата среда, недостига на кадри и високата конкуренция в сектора.Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от предходния месец. Очакванията на търговците на дребно за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са положителни. Същевременно прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с юни.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 1.7 пункта главно поради оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | строителство | производство | промишленост | доверие | икономическа среда

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини