Boeing втори месец без нито една поръчка на самолет

Спадът обаче не се дължи само на заземяването на 737 Max

Снимка: Boeing
10:18 12.06.2019
През май Boeing не отчете нови поръчки за търговски самолети. Това е вторият пореден месец на застой в поръчките след кризата с Boeing 737 Max, съобщава CNN.

Спадът в поръчките не се дължи само на заземяването на 737 Max. Boeing също така вече има масивни поръчки за около 5000 самолета. Много от клиентите на компанията не се нуждаят от поръчки за допълнителни машини точно сега.

Следващата седмица е и Paris Air Show, ключовото търговско изложение за годината, на което Boeing и конкурентът Airbus обичат да обявяват поръчки. Така че май обичайно е слаб месец за индустрията, коментира медията.

За сравнение, Boeing е имала поръчки на 43 самолета през май 2018 г., преди Парижкото авиошоу през същата година. 21 от тях са били за 737 Max.

Моделът обаче бе заземен в средата на март след втора фатална катастрофа в Етиопия. Boeing продължава да прави самолети 737 Max по време на заземяването, макар и с намалени темпове.

Компанията отмени 71 поръчки за 737 Max през май. Но това няма нищо общо със заземяването на самолета. Тези машини са били предназначени за индийска авиокомпания Jet Airways чрез различни споразумения за продажба. Но Jet Airways спря дейността си през април, след като не успя да осигури спешно финансиране от банките.

През май Boeing е доставила само 30 търговски самолета, включително осем по-стари самолета от версия 737. Преди година е доставила 68 самолета през май, включително 19 от модела 737 Max, както и 28 от по-старите версии на реактивния самолет.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Boeing | самолети | поръчки | 737 MAX

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини