Британците са категорично против „твърд Brexit“

Резултатите от допитване на BMG Research опровергават Борис Джонсън, че има мандат за този ход

Снимка: БТА
19:27 17.08.2019
Британското общество категорично отхвърля плана на министър-председателя Борис Джонсън Великобритания да излезе от ЕС без споразумение, показват резултати от допитване по поръчка на лондонския в. Independent. Резултатите на практика опровергават твърдението на Джонсън, че разполага с мандат да осъществи т.нар. „твърд Brexit“.

Едва 34% от анкетираните искат премиерът да осъществи Brexit без сделка на 31 октомври, ако се налага, докато 49 на сто се обявяват за отлагане на напускането, за пълна отмяна на Brexit или за произвеждане на втори референдум.

Допитването, извършено от BMG Research сред 1515 пълнолетни граждани, показва също, че хората са преобладаващо песимистични към шансовете на Джонсън да договори ново споразумение - едва 19 процента вярват, че той ще успее.

Гласоподавателите предпочитат също, в съотношение 49:39 процента, членовете да парламента да имат последната дума за Brexit, вместо да бъдат изолирани от този процес, както настоява правителството.

Консервативният депутат Гуто Беб заявява пред изданието, като се позовава на резултатите от допитването, че "няма мандат и никога не е имало за Брекзит без сделка". Той изтъква, че през 2016 г. Джонсън е обещал по-добра сделка от настоящата и пита риторично: "Защо да не можем да изпълним това обещание, вместо катастрофата Брекзит без сделка и без мандат да бъде извършен по такъв начин?".

Лидерът на либерал-демократите Джо Суинсън посочва: "Брекзит без сделка не трябва да е на масата. Не само че няма подкрепа за това, както показва допитването, но и е невероятно безотговорно за едно правителство да се стреми към нещо, което ще доведе до загуба на работни места, щети за икономиката ни и удар по социалните ни служби".Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | споразумение | Борис Джонсън | Обединено кралство | Brexit | Брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини