Букурещ забранява стари коли в центъра на града

Въвежда се и дневна такса за посетители от провинцията

Снимка: Pixabay
11:22 15.08.2019
Букурещ веъвежда забрана за влизане на стари автомобили, произведени преди 2000 г., в центъра на града. От следващата година и посетителите от провинцията ще трябва да плащат дневна такса , за да се движат из румънската столица. 

Забраната за влизане в центъра на Букурещ ще важи за всички автомобили без екологичен сертификат Euro1/Euro2 (произведени преди 1999 г.). Собствениците на автомобили с Euro 3 ще могат да се движат из центъра само с винетка, която ще струва 15 евро на месец. 

Мерките бяха обявени от кмета на града Габриела Фирджа и след 45 дни ще бъдат гласувани в общинския съвет, съобщава Нова тв. Кметът иска също всички автомобили, регистрирани извън Букурещ, да купуват дневни винетки на цена от 2,1 евро или годишни за 402 евро. 

Въвеждането на подобни ограничения се налагат заради увеличаване на замърсяването в Букурещ, където вече се движат над 1,6 млн. автомобила, от които 120 000 са сертифицирани с Euro 2 и 213 000 с Euro 3. 

Проучвания показват, че мерките се одобряват от 56% от гражданите на румънската столица, а 25 на сто ги смятат за популистки и неадекватни. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: забрана | такса | винетки | стари коли | център | Букурещ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини