Държавата очаква да събере 400 млн. лв. от винетки през 2019 г.

Това е с 27 млн. лв. повече, отколкото бяха събрани през миналата година

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
18:26 01.08.2019
Приходите от продажбата на винетки за първите седем месеца на тази година са 281.4 млн. лв., съобщиха от Националното тол управление (НТУ). Очакваните постъпления в за цялата година са 400 млн. лв., а прогнозните приходи от компенсаторни такси и налагани административни санкции и наказателни постановления в резултат от контролната дейност на НТУ са над 4.3 млн. лв. Към 31 юли 2019 г. събраните средства от компенсаторни такси възлизат на 2.25 млн. лв.

Припомняме, че през 2018 г., когато все още не действаше системата за продажба на е-винетки, АПИ събра 373 млн. лв. от хартиени стикери.

От 16 август трябваше да започне да действа тол системата за тежкотоварните камиони и автобуси. Тя обаче беше отложена, тъй като държавата и браншът не можаха да се разберат нито за обхвата на системата, нито за размера и вида на таксите.

Първоначално правителството обещаваше да събира по 1 млрд. лв. от тол системата. В последствие, след като стана ясно, че фирмите са твърдо против първоначалната схема на системата, правителството намали очакванията си докъм 600 млн. лв. Появиха се идеи автобусните превозвачи да бъдат изключени от тол системата, а за най-тежките и най-рушащи камиони да има отстъпка до 30% от таксите.

Все още параметрите на системата се обсъждат, а последният план е системата да заработи до началото на март 2020 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: винетки | електронни винетки | е-винетки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини