ЕС отложи старта на преговорите за членство с Македония

Блокът ще разгледа въпроса отново през октомври, но не е сигурно, че тогава преговорите ще започнат

Македонският президент Стево Пендаровки (отляво) с председателя на Европейския съвет Доналд Туск
Македонският президент Стево Пендаровки (отляво) с председателя на Европейския съвет Доналд Туск
Снимка: БТА
19:36 18.06.2019
Европейският съюз отложи старта на преговорите със Северна Македония и Албания за евентуално тяхно членство в Блока. Очакваше се преговорите да започнат или днес, или поне да бъде обявена конкретна дата за тяхното стартиране. Днес обаче външните министри на страните членки съобщиха, че Брюксел ще се върне към темата за старта на преговорите през октомври.

Държавите-членки не успяха да се споразумеят за дата за започване на преговорите и отново обещаха да разгледат този въпрос не по-късно от октомври тази година. „Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентния исторически Договор от Преспа и взема предвид препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителната оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията, определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне към него, за да постигне ясно и крайно решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.“, се казва в последната версия на заключението за Северна Македония.

С изключение на Договора от Преспа, заключението за Албания е точно същото. Най-силно се застъпиха за започване на преговори с двете страни без забавяне източноевропейските страни, но съпротивата от Франция, Германия и други западни страни остава твърде голяма. Предложенията на страните, които бяха с наклон към Северна Македония, не бяха запазени - нито споменаването на преговорна рамка, нито първата междуправителствена конференция, което би било ясен сигнал за европейския ангажимент за разширяване и поне еднакво силно послание за миналогодишните заключения, в които се споменава междуправителствената конференция и подготвителен мониторинг.

Дипломатическите източници са казали пред Македонската информационна агенция (МИА), че днешното решение е възможно най-добрият компромис предвид дълбоките разногласия между страните около разширяването на Съюза, но и че тази формулировка не означава, че наесен преговорите автоматично ще започнат.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Македония | Европейски съюз | Албания | членство | Северна Македония

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини