Facebook и Amazon поведоха щатските индекси нагоре

Цената на златото се понижи до едноседмично дъно

Снимка: Pixabay

Индустриалният индекс Dow Jones записа слабо понижение във вторник, след като инвеститорите са в очакване повече информация за следващия ход на Федералния резерв относно паричната политика на страната. Индексът на 30-те сини чипа в САЩ завърши деня за трети ден подред с понижение, като вчера се раздели с 22.65 пункта до 26783.49. Основен натиск върху стойността на индекса оказа компанията 3M, която поевтиня с 1.82% след понижение на рейтинга й.

Индексите S&P 500 и Nasdaq завършиха деня на положителна територия след доброто представяне на Facebook и Amazon, които поскъпнаха с над 1% всяка. Netflix също беше от компаниите, които допринесоха за ръста на основните индекси. S&P 500 напредна с 0.12 процента, докато технологичния Nasdaq се изкатери до 8141.73 пункта.

Европейските борси приключиха деня със загуби, като в основата на негативното настроение беше химическия гигант BASF, който повлече химическия и автомобилния сектори  със себе си. Бенчмаркът в Европа DAX се раздели с 0.85% до 12436.55 пункта, докато FTSE 100 изостана с 0.17 на сто до 7536.47 пункта.

Цената на златото се понижи до едноседмично дъно на фона на силния щатски долар, който се стабилизира след неочаквано добрите икономически данни за пазара на труда в САЩ. Към края на деня ценният метал успя да си върне част от загубите и завърши на печалба от 0.14% до малко под психологическото ниво от 1400 долара за тройунция. Среброто се търгуваше над половин процент по-скъпо при цена от $15.11, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

Петролните фючърси поскъпнаха през деня, тъй като ограничението на доставките от страна на  OPEC, както и напрежението в Близкия изток запазиха стойността на Brent-a над 64 долара за барел. От друга страна, печалбите бяха ограничени от търговския спор между САЩ и Китай, който доведе до намалено търсене на нефт. В края на деня щатският лек суров петрол поскъпна с 1.42% до $58.39.

Акцентите днес

Изказване на Джером Пауъл

През деня ще може да проследите изказването на председателя на федералния резерв Джером Пауъл, който трябва да даде показания пред Комисията по финансови услуги. Това се случва малко след силния доклад за заетостта, който надмина очакванията на анализаторите и повдигна въпроси относно политиката на централната банка за лихвените проценти.

Инструменти на фокус

BASF – Седмична

Цената на акциите все още се намират във стабилен низходящ тренд, но ценовото движение започва да отслабва, което може да доведе корекция на движението и опит за пробив над тренд линията около 70 долара за акция. За момента зоната на подкрепа удържа продавачите, но при по-голям натиск и пробив под нея ще последва възобновяване на низходящото движение.

USD/JPY – 4 часова

Доларът закрепи позициите си след стабилните данни за пазара на труд и формира възходящо движение при валутната двойка USD/JPY.  Oчакваме пресичането на индикатора Стохастик да задвижи нова възходяща вълна, която да бъде с краткотраен характер, предвид, че индикаторът се намира в зоната на прекупен пазар. Основния тренд остава в сила при задържане на цената над нивото на подкрепа 108.

NatGasUS – 4 часова

Природния газ се намира във фаза на консолидация след силното поскъпване до $2.45. По-вероятно е пробив над линията на съпротива около 2.45 да даде начало на ново повишение, докато при спад под 50 периодната средна ще видим отслабване на движението и ще има предпоставка за обръщане на тренда.

Nasdaq – Седмична

Nasdaq се движи около рекордните си нива и може да пробва ново покачване до исторически максимум. От друга страна има опит за формиране на дивергенция, но все още е рано да се смята, че пазарът е готов за корекция. Докато не бъде пробита  50 периодната средна  нагласите са за движение по основния възходящ тренд, докато пробив под 7000 пункта ще отслаби индекса.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | акции | търговия | facebook | злато | Amazon | индекси | сребро | Фед | борси | Елана Трейдинг | Джером Пауъл

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ