Гърция намалява данъка върху дивидентите с 33%

От следващата година южната ни съседка ще облага разпределението на печалбата с 10% данък

Алексис Ципрас, премиер на Гърция
Алексис Ципрас, премиер на Гърция
15:52 07.03.2019
Гърция ще намали с 33% данъка върху дивидентите, като се надява да привлече инвеститори и да облекчи до известна степен компаниите, които се оплакват от прекомерното облагане с данъци след гръцката дългова криза преди почти десетилетие, пише Reuters.

Законопроектът, приет от парламента в сряда, ще намали данъчната ставка за дивиденти до 10%, след като от 1 януари 2019 г. тя е 15%. Очаква се новото намаление да струва на държавата 45 млн. евро годишно, след като влезе в сила през 2020 г. насам.

Данъчните приходи от физически и юридически лица като процент от брутния вътрешен продукт достигнаха 39.4% през 2017 г. спрямо 32% през 2010 г., според доклад на ОИСР, публикуван миналата година.

Правителството обеща постепенно да намали корпоративния данък до 25 от сегашните 29% в рамките на четири години. През тази година пък корпоративната ставка беше намалена до 28%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Алексис Ципрас | данъци в Гърция | данък дивидент | данък върху дивидента

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини