Google: Забраната на Huawei е риск за националната сигурност на САЩ

Huawei е напът да създаде собствени технологии, еманципирайки се от американската зависимост

13:12 07.06.2019
Google предупреди, че ако администрацията Доналд Тръмп продължи да ограничава Huawei, това ще донесе рискове за националната сигурност на САЩ, пише Financial Times. Американският гигант явно се стреми да намери начин как да продължи да работи с китайския играч. 

Висши ръководители на Google настояват американските власти да вдигнат забраната за износ за Huawei на местните компании, твърдят трима души, запознати с казуса. По-рано Вашингтон вкара азиатския производител в „черен списък“, като с тази стъпка забрани на националните си фирми да търгуват с китайския си партньор, ако нямат специално издаден за това лиценз. 

Администрацията на Тръмп обяви забраната, след като търговските преговори между САЩ и Китай се провалиха, а митата за внос и в едната, и в другата държава отново бяха вдигнати. Много големи технологични компании също може да бъдат засегнати от задълбочаващата се търговска вражда между двете най-силни икономики. 

Конкретните ограничения за доставки към Huawei засяга пряко бизнеса и на Google. Опасенията са свързани със забраната за актуализация на операционната система Android (собственост на Google) на китайските смартфони. Това би накарало източния конкурент да създаде свой собствен софтуер и в дългосрочен план да се отърве генерално от нуждата да купува чужд. 

Huawei ще може да ползва версията на Android с отворен код. Тя обаче ще е по-податлива на хакерски атаки, смятат специалистите. Междувременно китайската компания увери, че ще може да разработи собствена операционна система „много бързо“. За първи път тя спомена за нея през март, като обясни, че отдавна се подготвя за подобен ход от страна на САЩ. 

Запознат с подробностите източник казва, че „Google твърди, че като спре да работи с Huawei, САЩ рискуват да се създадат два вида операционна система Android: оригинална и хибридна версия. Хибридът вероятно ще има повече грешки, отколкото тази на Google, и така ще изложи телефоните Huawei на по-голям риск от хакери, не на последно място от Китай“.
 
Загрижеността на Вашингтон пък е свързана с телекомуникационното оборудване на Huawei, което според американските власти може да се използва от Пекин за наблюдение. С влизането на Доналд Тръмп на пост тези опасения излязоха на преден план и стигнаха до кулминацията си миналия месец, когато китайският производител бе вкаран във въпросния „черен списък“. Впоследствие бе обявен 90-дневен гратисен период, за да се даде възможност на бизнес играчите и засегнатите да реагират на ситуацията и да предоставят необходимите поддръжки за своите клиенти. 

През последните седмици високопоставени служители на Google са се обърнали към търговското ведомство в САЩ с искане за друго удължаване или премахване на забраната. Така гигантът се присъедини към групата на големи производители на чипове в САЩ, като Qualcomm, които също са загрижени за въздействието от забраните върху техния бизнес. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | САЩ | забрана | конкуренция | Доналд Тръмп | операционна система | национална сигурност | Huawei

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини