Горанов подкрепя директора на НАП въпреки теча на данни

Финансовият министър определя Галя Димитрова като изключителен професионалист, на когото има доверие почти за всичко

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
11:21 19.07.2019
Финансовият министър Владислав Горанов не снема доверието си от директора на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова, въпреки че ръководената от нея институция допусна невиждан досега в историята на България теч на данни. В интернет бяха пуснати ЕГН-та, имена, финансови показатели и т.н. на над 6 млн. български и чужди граждани и фирми. След този гаф се оказа, че НАП никога не е правила одит на сигурността на системите си и тепърва „Информационно обслужване“ ще прави такъв.

„Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър, на когото имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност“, коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“. Той посочи, че ще има разговор с изпълнителния директор на НАП. „Нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск. Иначе г-жа Димитрова не сте я виждали пред камери, тъй като е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре“, каза още Горанов.

На въпрос дали е нормално да не е имало проверки в НАП, министърът обясни, че това не е нормално. „Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. Това, което сме предприели веднага след установяването на изтичане на информацията е с целия наличен ресурс и експертиза, която имаме. В това число сме възложили на „Информационно обслужване“ да извърши одит на системата и анализ на здравината ѝ, за да се предотврати поне за бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложение ще бъде толкова уязвимо“, посочи още министърът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Владислав Горанов |

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини