Гръцкият жилищен сектор отбелязва най-силния си ръст за последните 12 години

Причината е в разрастването на икономиката и чуждестранния интерес

14:34 03.09.2019
Разрастването на икономиката и чуждестранният интерес дават положителен импулс на жилищния пазар в Гърция. Цените на имотите са се повишили с най-бързия си темп от над 12 години насам, сочат данни на централната банка, информира Reuters.

Собствеността на имот представлява голяма част от богатството на гръцките домакинства, като над 80% имат свое жилище. За сравнение средното равнище в ЕС в 70%. 

През второто тримесечие цените на апартаментите са нараснали със 7.7% спрямо същия период година по-рано.По-конкретно цените са се увеличили с 11.1% на годишна база в Атина, където платформите за отдаване на дома като Airbnb и програмата „златна виза“ стават все по-популярни.     

Цените на жилищата в Гърция паднаха с 42% между 2008 г., когато страната започна продължителна рецесия, и в края на 2017г. 

„Цените на жилищата се повишиха с 3.5% спрямо първото тримесечие, което е седмо поредно тримесечие на ръст“, коментира икономистът Никос Магинас.    

Възходящият тренд се наблюдава във всички пазарни сегменти - включително и на стари и новопостроени апартаменти, и във всички региони на страната, въпреки че столицата е лидер по поскъпване на имотите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | цени | имоти | ръст | жилищен сектор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини