Икономиката на Китай има проблеми - не е само търговската война

Основен фактор за забавянето на икономическия растеж на страната е огромната задлъжнялост на фирмите и хората

Снимка: БТА
Растежът на китайската икономика през второто тримесечие на 2019 г. падна до 6.2%, като той не е бил толкова нисък от 30 години. Причината за това не е само т.нар. търговска война със САЩ, въпреки че най-силното влияние върху местния бизнес и големите компании оказват именно митата, наложени от американския президент Доналд Тръмп, пише CNN Business.

В момента САЩ облага с 25-процентни мита китайският внос на стоки за 250 млрд. долара. Това принуждава големи компании да местят производството и вноса на стоки от страни като Виетнам, Тайван, Южна Корея и Бангладеш.

Основен фактор за забавянето на икономическия растеж на Китай е също така е огромната задлъжнялост на фирмите и домакинствата. Около 50% от тази тежест се пада на големите корпорации в страната, като за първата половина на 2019 г. задълженията са се покачили 3 пъти спрямо същия период на миналата година, показват данните на Wind.

Това принуждава управлението на страната да ограничи значително отпускането на банкови кредити, което пък забавя стопанската активност.

Също така се отчита забавяне в растежа на продажбите на дребно. За първите 6 месеца на годината те са се увеличили с 8.4%, докато през миналата година нарастването беше с 9%. Това се отразява на големи компании като Apple, която отчита 21.5% спад на продажбите в азиатската държава през първото тримесечие на 2019 г. Сериозен е и спадът в продажбите на автомобили. Така например Ford генерира 22% по-малко приходи в Китай, а General Motor - 12% по-малко.

За разлика от 2007 г., когато Китай регистрира икономически растеж от 14.7%, тази година властите се стремят към едва 6% икономически ръст. Затрудненията предхождат периода на „търговската война“, а справянето с проблема ще е трудно.

Усилията на Китай да преориентира икономиката си от фокусирана върху производството, към фокусирана върху технологиите и услугите, също допринесоха за забавянето.

Пекин намалява излишния капацитет в тежката си промишленост - стоманодобивът, циментовото производство и корабостроенето, като същевременно насърчава местните фирми да преминат към области с по-висока добавена стойност.

Според Брок Силвърс, мениджър в базираната в Шанхай Kaiyuan Capital, намаляването на данъците и увеличаването на инфраструктурните проекти, предвидени от властта, няма да подобри състоянието на страната и дори може да се окаже неефективен метод за справяне със ситуацията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | китайска икономика | икономика на Китай

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини