Инфлацията в Турция се понижи неочаквано

Спадът е заради поевтиняването на транспортните услуги и облеклата

Снимка: БТА
13:24 03.05.2019
Годишната инфлация в Турция неочаквано се понижи до 19.5% през април, показват официалните статистически данни. Повишението на цените на дребно е забавено от транспортния сектор и облеклата, чиито цени леко са се понижили в условията на рецесия в страната, пише Reuters.

Инфлацията на месечна база също е по-малка от очакваното. Априлското повишение на цените е с 1.69% на месечна база, водено от скока в цените на алкохола и тютюневите изделия, които са поскъпнали средно с 6.77% след местните местни избори в края на март.

Някои марки цигари и тютюневи изделия са поскъпнали с около 20% през април, докато други марки са останали без промяна след изборите.

В последния си тримесечен доклад централната банка на Турция остави инфлационните си прогнози непроменени на ниво 14.6% за 2019 г. Миналата седмица банката остави без промяна основния лихвен процент на ниво 24%.

Близо 30-процентният спад при лирата спрямо долара миналата година изтласка инфлацията до 15-годишен връх от над 25% през октомври 2018 г. След няколко месеца на спад, тази година тя се забави, но въпреки това остава висока и притеснява инвеститорите, пише Reuters.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени на дребно | инфлация в Турция | цена на храни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини