Най-големият в света суверенен фонд отбеляза рекордно тримесечие

Американските технологични акции са в основата на добрите резултати на Норвежкия суверенен фонд

Най-големият в света суверенен фонд отбеляза рекордно тримесечие

Снимка: Pixabay

Най-големият в света суверенен фонд - норвежкият, отбеляза най-успешното си тримесечие в своята история. Norges Bank, която управлява фондът с активи над 1 трл. долара, отчете най-голямото нетно нарастване на активите си - със 738 млрд. норвежки крони (84 млрд. долара) през първото тримесечие на 2019 г.

Правителственият пенсионен фонд Global, както е официално известен, понастоящем има активи на обща стойност от около 1.05 трлн. долара. Целта на фонда е да осигури бъдещ източник на доходи от текущите приходи от продажбите на петрол и газ в Норвегия.

Към 31 март 2019 г. фондът е инвестирал 69.2% от активите си в акции, 2.8% в недвижими имоти и 28% във фиксиран доход (депозити и облигации).

Най-големите дялови участия на фонда към края на март са в Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon. Според Norges Bank тези технологични акции са в основата на добрите резултати, като през третото тримесечие са нараснали със 17.6%.

В своя доклад Norges Bank пише, че акциите на компании от сектора "нефт и газ", както и промишлените предприятия, също се представят силно.

„Това е най-добрата тримесечна възвращаемост на фонда, измерена в крони. Като основен инвеститор в капитала, ние трябва да бъдем подготвени за големи колебания в пазарната стойност на фонда в съответствие с развитието на световните фондови пазари“, каза Ингве Слингстад, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management.

Резултатът на петролния фонд бележи обрат в сравнение с последните три месеца на 2018 г., когато отбеляза най-големия си спад в стойността в крони.

Но Norges Bank започна да купува акции, като се възползва от потапящите се цени, за да купи акции на стойност 185 млрд. крони.
Коментари: 0