Интернет компаниите са „прахосмукачки“, които „всмукват не боклук, а злато“

Това смята еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер

Снимка: Wikipedia
15:30 27.08.2019
Технологичните фирми са „роботизирани прахосмукачки“, които изсмукват ценни данни по начин, който може да подкопае конкуренцията, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер в реч във вторник в германското външно министерство, цитирана от Bloomberg.

Според нея платформи като Google и Facebook събират данни от потребителите и не става дума само за публикациите, които харесваме, или търсенията, които извършваме, но и много по-неочаквани неща. „Като приложението Onavo VPN”, даде пример Вестагер, обяснявайки, че то изпраща информация от Facebook на други апликации и устройства, достъпени от потребителите.

След като неотдавна Вестагер отново глоби Google с милиарди, сега тя води разследване и по адрес на Facebook, нейната криптовалута Libra, както и как Amazon.Според Вестагер интернет компаниите очевидно са изкушени да адаптират платформите си, така че да толерират собствените си услуги пред другите.

„Сега проучваме дали същото не може да се е случило и с други части на бизнеса на Google, като например Google for Jobs (която помага за намиране на работа, бел.р.)“, казва Вестагер, седмица след като ЕС проучи сайтове за набиране на персонал за бизнеса на Alphabet Inc.

„Начинът, по който тези компании събират и използват данни, може да подкопае конкуренцията“, каза тя. Те са като „роботизирани прахосмукачки“ и „работят по всяко кътче от нашия дигитален свят и изсмукват данни“.

„Това, което всмукват, не е боклук, а злато“, изтъкна Вестагер.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕК | конкуренция | лични данни | интернет гиганти | Маргрет Вестагер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини