Китай обмисля по-строг визов режим за американците

Държавата вкарва военните институции на САЩ в „черен списък“

Снимка: Pixabay
11:00 10.10.2019

Китай планира да въведе по-строг визов режим за гражданите на  САЩ, съобщава Reuters. Новите американски визови ограничения за китайското правителство и представители на Комунистическата партия са причината за обмисляните нови китайски ограничения, заяви един от източниците на Reuters.  „Това не е нещо, което искаме да правим, но не изглежда да имаме друг избор“, казва още той.

Министерството на обществената сигурност в Китай работи от няколко месеца по правилата за ограничаване на възможностите на всеки нает или спонсориран от американските разузнавателни служби и правозащитни групи да пътува до Китай. Държавата ще вкара в „черен списък“ всички американски военни и свързани с ЦРУ институции и групировки, както и техните служители, обявява източникът на Reuters.

По-строгите ограничения идват на фона на притесненията на Пекин, че САЩ и други правителства използват такива организации, за да подбудят антиправителствени протести както в континентален Китай, така и в Хонконг, и също биха отвърнали за американските визови ограничения срещу китайски изследователи и служители.

"Планът бе широко обсъждан от висши полицейски служители през последните месеци, но стана по-вероятно да бъде приложен след протестите в Хонконг и забраната за издаване на визи за САЩ на китайски служители", обяснява източникът.

Съперничеството между Съединените щати и Китай се подхранва от редица въпроси, включително търговска конкуренция, права на човека и притеснения за сигурността. Съединените щати направиха голяма стъпка в противопоставянето си на Китай през май, когато добавиха китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co и 70 филиала в така наречения си "черени списък" на дружествата, като забраниха на китайската компания да придобива компоненти и технологии от американските фирми без одобрение от правителството на САЩ. Съединените щати подозират, че оборудването на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпиониране, което китайската фирма многократно отрича.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | визи | ограничения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини