Лекарите към Борисов: Наклепахте ни, защото бизнесът не работи

По думите на зам.-председателя на Българския лекарски съюз компаниите не водят статистика на болничните

10:36 04.07.2019
 В България работникът получава едни пари, а се осигурява на други. Наклепахте лекарското съсловие, защото не работи бизнесът в България. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Николай Брънзалов в ефира на bTV по повод вчерашната закана на премиера Бойко Борисов, че ще има арести на медици заради сериозен скок на издадените болнични през тази година.

Вчера премиерът заяви, че от началото на годината досега са издадени милион и половина повече болнични, отколкото през цялата 2018 г. Той също така се усъмни, че става дума за масово издаване на фалшиви болнични и заплаши медиците с арести.

Според Брънзалов обаче болничните трябва да бъдат следени и от самия бизнес, а се оказва, че такава статистика работодателите не водят.

Той  заяви, че лекарите нямат вина за създалата се ситуация и призова правителството да докаже какъв е проблемът.

Брънзалов добави, че ръстът в издадените болнични може да се дължи както на субективни причини, така и на напълно обективни такива. „Издаването на болничен лист, който не кореспондира със здравословното състояние на даден пациент, е издаване на финансов документ с невярно съдържание. При това положение съответният колега попада под ударите на закона и искам да заявя, че нито БЛС, нито Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, ще застанат зад такъв колега и биха предпазвали такъв тип действия. При един диалог би следвало да се намери решение по въпроса”, каза зам.-председателят на БЛС.

Той отбеляза, че правоохранителните органи, призовани от Борисов да проучат на какво се дължи скокът в болничните, много трудно биха доказали дали конкретният документ е с невярно съдържание, тъй като издаването на болничния лист и поставянето на диагноза от лекар е една субективна експертиза.

„Болничният лист се издава въз основа на текущото здравословно състояние. Трудно доказуемо е. Съгласен съм с премиера Борисов, че проблем има и трябва да намерим решение. С учудване наблюдаваме как в празнични дни, когато има официални празници, има увеличаване на болничните листове с 20-30%”, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), който също бе гост в студиото на bTV.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | лекари | АИКБ | БЛС | Български лекарски съюз | болнични листове | фалшиви болнични | медици | Николай Брънзалов | Добрин Иванов