Летящи клетъчни кули са следващата 5G стъпка

По-иновативните компании търсят начин как да предлагат интернет и телефония от въздуха

Снимка: Loon
13:25 30.04.2019
Светът все по-уверено пристъпва към следващото пето поколение мобилни мрежи (5G). И докато повечето компании хвърлят усилия в изграждането на наземна инфраструктура, някои по-иновативни се фокусират върху опцията за летящи мобилни клетъчни купи. Представители на индустрията се срещнаха за шеста година на форума Brooklyn 5G Summit в Силициевата долина, където една от темите бе именно за това дали въздушни дронове и балони могат най-накрая да започнат да предлага мобилна телефония и интернет от въздуха, пише технологичният сайт Spectrum.ieee.org.

Миналата седмица дъщерното дружество на Alphabet – Loon, специализирано в използването на балони, разработени от изследователската лаборатория Google X, обяви стратегическо партньорство с HAPSMobile на Softbank. Идеята е да се използват както балони, така и дронове, задвижвани от слънчева енергия, за да се разшири покритието на мобилния интернет и изграждането на 5G мрежи.

Към момента не се предлагат никакви услуги от висока надморска височина, но в Бруклин представители на телеком сектора изразиха оптимизъм, че скоро ще има такива. Все пак никой не е наивен да очаква в близко бъдеще балони Loon и дронове на HAPSMobile да се конкурират директно с наземни 5G мрежи.

"Доскоро беше трудно да се разработи платформа за балон или безпилотен самолет, която да е достатъчно ефективна, че да се мисли за нейното използване при телекомуникациите", коментира Салваторе Кандидо, главен инженер в Alphabet и главен технологичен директор на Loon. Те обаче могат да помогнат за запълването на пропуски, когато например липсва покритие в селските и по-безлюдни райони. Очаква се, че изграждането на 5G инфраструктура по тези места ще се забави. 

Въздушните флотилии ще са полезни и при осигуряването на по-добро покритие по време на масови събития, като Супербол, олимпиади и други подобни, или вследствие на природни бедствия. Неотдавна Nokia заедно с Loon на Alphabet пуснаха експериментално безпилотен флот за предоставяне на интернет на 200 000 души в Пуерто Рико, след опустошенията от урагана „Мария“ през 2017 г. Балоните доставиха LTE връзка от Nokia като част от по-широко партньорство с AT&T и T-Mobile.

„Има 1 млрд. души по света, които нямат достатъчна свързаност, независимо дали това е временно следствие от урагани, или просто защото живеят на такова място“, коментира още Кандидо. Според него използването на всички тези нови технологии може да помогне за създаването на мрежи, чрез които да се осигури покритие на огромен брой хора.

Loon все още не е започнал да използва 5G оборудване на своите балони, но партньорството с HAPSMobile на Softbank предполага, че и това ще се случи някой ден. Разполагането на инфраструктура от ново поколение на земята ще улесни компаниите не след дълго да качат тези технологии и на летателни платформи.

"Наличието на 5G мрежова технология също така ще улесни самото контролиране на въздушното движение и възможността да се следят и управляват големи групи от дронове", казва Джузепе Лоинно, асистент по електротехника и компютърно инженерство в университета в Ню Йорк и директор на лабораторията за роботика Agile.

Дори да не доставят 5G услуги отначало, стъпването на пазара на компании като Loon сега е стратегическо, за да затвърдят позициите си. Стратосферните балони на компанията вече си спечелиха договор с един от основните оператори в Кения за предоставяне на мобилни телефонни услуги за част от 50-те милиона граждани в страната. Loon обаче със сигурност няма да е единствената, опитала да завоюва такива проекти в бъдещета 5G ера. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: интернет | мобилни услуги | 5G | дронове | SoftBank | Alphabet | балони | 5G мрежи | 5G услуги | Loon

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини