Левите и крайнодесни партии заплашват ЕС, смята Курц

Управляващата коалиция на австрийския канцлер се разпадна след скандал с участието на крайнодесния вицеканцлер

Снимка: БТА
10:07 20.05.2019
Европейският съюз е най-голямото постижение на 20 век. Трябва да направим така, че той да продължи да се развива и през 21 век. Аз се боря за това, левите и крайнодесните политически сили да не дойдат на власт. Техните проекти заплашват ЕС. Това каза Себастиян Курц, в интервю за френския вестник „Le Figaro“, цитирано от агенция „Фокус“.

Изказването му идва непосредствено след разпадането на управляващата коалиция в страната, оглавявана от него в ролята му на канцлер. Политическата криза настъпи след разкритията, че вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе – лидер на крайнодясната „Партия на свободата на Австрия“, е замесен в корупционен скандал с руски инвеститори.

Днес предстои да се вземе решение за това как ще се процедира до провеждането на нови избори за парламент, насрочени за септември тази година.

По отношение на предстоящите евроизбори тази седмица, Курц коментира в интервюто си за френското издание, че не може да избира коя партия да вземе властта в отделните държави. Според него приоритет трябва да е сътрудничеството и търсенето на допирни точки. 

Австрийският канцлер допълни, че заедно с неговата партия, искат да реформират Европа и да постигнат сключване на ново основополагащо споразумение за ЕС, което да замени действащия Лисабонски договор. 

Според Курц, съюзът трябва да се намали излишната бюрокрация и да наказва автоматично страни, които не спазват условията за равнище на бюджетния дефицит, или не подкрепят върховенството на закона и демокрацията. Курц определи, като неработеща системата за преразпределение на бежанци в Европа и заяви, че средствата, които се изразходват за нея, трябва да бъдат използвани за укрепване на границите на ЕС и общоевропейска политика по отношение на страните в Африка, за подобряване на жизненото равнище в тях.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | правителство | оставка | корупция | скандал | Австрия | Себастиян Курц | леви партии | крайнодесни партии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини