Лондонското метро вече следи пътниците

Това обаче предизвиква загриженост за неприкосновеността

Снимка: Pixabay
19:14 12.07.2019
Метрото в Лондон е поредната транспортна администрация, която използва данни за местоположението, събрани от смартфоните на хората, за да подобри услугите.

Transport for London - компанията, която експлоатира тръбата, започна да събира данни в своите станции тази седмица, за да определи как хората се движат през системата и колко са натоварени влаковете и платформите. Тя твърди, че пътниците ще се възползват от тази мярка, тъй като ще получат повече сигнали за закъснения и задръствания по-късно тази година. 

Допълнителни влакове могат да се добавят и по маршрути, където данните показват, че влаковете са особено претоварени.

В последните години все по-често транспортните организации в цял свят използват данни от смартфон за по-добро планиране на услугите. Те казват, че цифровите данни предлагат прозрения, които значително надхвърлят предишните методи, като например проучвания на потребителите.

Но експертите по транспорта смятат, че Лондон може да има първата обществена транспортна система, която да следи и използва индивидуални данни за пътуването в реално време. Като се има предвид колко голяма система работи в Лондон, други градове могат да го последват, ако проектът успее. 

Практиката също така обаче поражда загриженост относно неприкосновеността на потребителя, нежеланото проследяване, потенциалните хакове и злоупотребата с данни.

В Лондон няма процес за получаване на съгласие от пътниците за събиране на данни, освен знаците, поставени на станциите, като се обяснява, че се събират данни за подобряване на услугите. Знаците също така казват, че хората могат да се откажат, като изключват своя wi-fi.

Програмата на Лондон разчита на wi-fi мрежата в 260 от своите станции, за да разбере къде са хората, като например чакащи на платформата или в зоната за билети. Тя може да получи местоположението на всеки смартфон в района, който има включен wi-fi. Телефоните не трябва да се свързват с wi-fi мрежата на метрото.

Transport for London казва, че ще може да следи в реално време колко време отнема на хората да стигнат от зоната за продажба на билети до платформата на влака, и да преценят колко души са на всеки влак.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | транспорт | пътници | влакове | смартфони | метро | данни | задръстване | проследяване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини