Турската лира потъна след доставката на руската С-400

Тя достигна най-ниското си ниво за седмицата

Турската лира потъна след доставката на руската С-400

Снимка: БТА

Турската лира продължи спада си, тъй като инвеститорите се подготвят за последствията от закупуването на руска система за противоракетна отбрана. От месеци насам САЩ предупреждават Турция, че ще наложат санкции, ако сделката с Русия стане факт. Днес обаче първите доставки на С-400 бяха потвърдени от турска страна.

Лирата падна с повече от 1,8% до най-ниското си ниво от понеделник, след като висши представители на американското министерство на отбраната заявиха, че ще разгледат въпроса в 11:15 ч. американско време във Вашингтон, съобщава Блумбърг. 

Въпреки че доставките бяха официално оповестени днес, търговците са на ръба, тъй като очакват яснота относно отговора на Вашингтон за придобиването на руски арсенал, който може да подкопае военните способности на НАТО. 

Намекът на президента на САЩ Доналд Тръмп миналия месец, че може да спести на Турция най-лошите санкции, породи оптимизъм, че наказанията ще бъдат леки.

„Санкциите са неизбежни. Въпросът е само колко са наказателни и кога се прилагат”, коментира Джулиан Римър, търговец в Investec Bank Plc в Лондон.

Лирата се търгуваше с 1,6% по-ниско при 5,7684 спрямо долара в 4:17 часа в Истанбул.
Коментари: 0