Макрон търси подкрепа от Тръмп за глобална данъчна реформа

САЩ вдигнаха мерника на Франция заради новия дигитален данък

Снимка: БТА
19:05 22.08.2019
Френският президент Еманюел Макрон призова късно в сряда американския си колега Доналд Тръмп да помогне за реформата на глобалната корпоративна данъчна система. 

Между двете страни се заражда конфликт след приемането на допълнителен дигитален данък от 3% в европейската страна, който по прогнози ще удари най-силно гигантите от САЩ. Според Вашингтон налогът е несправедлив и целенасочен. Ядосан от случващото се, Доналд Тръмп заплаши с мита френските вина.

Призивът на френския държавен глава идва непосредствено преди срещата на върха на Г-7 този уикенд, където двамата президенти ще имат възможност да се срещнат и коментират въпроса. 

Какво е дигиталният данък? 

Правителствата на големи европейски държави са измъчвани от неспособността си да облагат печалбите на мултинационалните технологични компании, които те трупат в техните юрисдикции. 

Системата в момента позволява на гиганти като Facebook, Google и Amazon да оперират навсякъде и да трупат приходи от много места, но да облагат печалбите си в страни с ниски данъци, като Ирландия и Люксембург. 

Според Франция и Макрон облагането на големите технологични играчи с допълнителен дигитален данък е въпрос на социална справедливост. Страната се опита да лансира идеята в ЕС като цяло, но се сблъска със съпротивата на Ирландия, Дания, Швеция и Финландия. 

Какво направи Франция? 

След като се провали планът за въвеждането на дигитален данък в целия ЕС, Франция реши да наложи такъв едностранно. Решението бе гласувано през юли и промяната влиза в сила официално от 1 януари 2020 г. 

Налогът е в размер на 3% и се прилага върху приходите от цифрови услуги на компании, генериращи поне 750 млн. евро глобални годишни приходи от „дигитална активност“, в това число 25 млн. евро в самата Франция. 

Идеята за дигитален данък се споделя от страни като Великобритания, Испания, Италия и Австрия, които също обявиха планове за собствените си цифрови такси.

Какво очаква Макрон от Г-7? 

Целта сега е да се постигне по-широко споразумение под егидата на Г-20 и на ОИСР. Макрон иска лидерите на Г-7 да се споразумеят за принципа на универсалния данък, който да даде тласък на тези усилия.

Финансовите министри от Г-20 се съгласиха през юни да съставят общи правила за затваряне на данъчните вратички и обещаха да „удвоят усилията“ за намиране на решение, основано на консенсус. Очаква се такова да бъде постигнато до 2020 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Франция | Доналд Тръмп | Еманюел Макрон | Г-7 | технологични гиганти | дигитален данък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини