Машинното гласуване ще остане за парламентарните избори

На второ четене правната комисия в парламента реши то да бъде отменено само за местния вот

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков
15:45 23.07.2019
Парламентарната Комисия по правни въпроси разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс, с които машинното гласуване се отменя за местните избори. Въпреки че досега измененията предвиждаха този тип гласуване да отпадне и за парламентарния вот, днес комисията прие промени в законопроекта, според които машините ще продължат да се използват при избирането на депутати.

По време на заседанието на комисията депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов предложи машинното гласуване да остане за изборите за Народно събрание. „За“ предложението му гласуваха 14 народни представители, „против“ - 0 и „въздържали се“ – 7, с което то бе прието. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Така машинният вот ще продължи да се използва при провеждане на парламентарни, президентски и европейски избори.

Народният представител от „Обединени патриоти“ Емил Димитров предложи само за президентските избори да има пълно машинно гласуване, но то бе отхвърлено от комисията. По предложение на Христиан Митев от НФСБ комисията реши да не подлага на гласуване текстовете, предложени между двете четения, извън обхвата на първоначалния замисъл на законопроекта. Това са именно предложението на БСП вместо 350 души, условието за създаване на кметство да бъде 150 жители. Не бе подложено на гласуване и внесеното от ПГ на „Обединени патриоти“ съвместно с независимия депутат Спас Панчев създаването на кметство да е при наличие на над 200 жители, а не 350, както е досега.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депутати | парламент | парламентарни избори | избори | Народно събрание | машинно гласуване | местни избори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини