Менда Стоянова: Намаляването на ДДС не гарантира по-ниски цени

В разговора за данъците трябва да участват и гражданите, смята тя

Снимка: Economic.bg/Архив
12:52 09.06.2019
Дебатът за данъците трябва да е за системата като цяло, а не „на парче“ за един или друг елемент. В разговора трябва да участват и самите граждани, както и да е ясно, че намаляването на ДДС не може да гарантира понижение на цените. Това стана ясно от думите на Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси в НС, в ефира на БНР. 

„Разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да генерира държавата от тези данъци и по какъв начин тези приходи да се разпределят чрез държавата за различните сфери на живота, трябва да бъде много по-широк разговор, в който да влязат и самите граждани“, коментира тя. Според нея ежегодните предложения, повдигнати и в момента, са „разговор на парче“. 

Стоянова обърна внимание, че когато говорим най-често за намаляване на ДДС, трябва да сме наясно, че компенсацията има един единствен източник – увеличаване на подоходното облагане. „Ако българинът е готов да промени данъчната си система, да въведе по-високо подоходно облагане, да въведе по-високи данъци и такси, тогава, компенсирайки загубата, да намали ДДС за определени стоки и услуги, наистина ще говорим за нещо сериозно, а не за популистки предложения“.

В условията на пазарна икономика няма кой да гарантира, че намаляването на ДДС ще доведе и д понижение на цените, изтъкна още Менда Стоянова. Според нея, когато се говори за намаляване на ДДС на основни стоки, за да бъдат компенсирани загубите за бюджета, трябва да започнем да говорим за увеличаване на другите данъци-на коли, имоти, доходи.

„Еднаквото облагане, означава стабилни приходи – над 50% от приходите в бюджета са от косвеното облагане. Еднаквото облагане с ДДС означава, че всички плащат съобразно това колкото потребяват. Подпомагането на хората в неравностойно положение трябва да се случи през социалната система. Намаляването на косвения данък означава, че ако паднат цените, то по един и същи начин биха се облагодетелствали и хора с високи, и хора с ниски доходи“, обясни още Менда Стоянова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини