Младен Маринов: Хакерската атака срещу НАП е поне от месец

Според думите на министъра руският адрес предполага атака заради покупката на американските изтребители F-16

Снимка: МС
Хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха данни на милиони граждани и фирми, е проведена поне месец назад. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред бТВ тази сутрин, който потвърди официално за проникването. Той е първото официално лице, което говори и потвърждава за атаката след оповестяването й вчера.

Министърът заяви, че от вчера, включително цялата нощ и днес екипи на ДАНС, ГДБОП и НАП работят по проверка на случая, като за начало се проверява от кога са логовете на  хакерите в системата на приходната агенция.

"Явор Колев (б.а. - отговорен за разкриване на киберпрестъпления в ГДБОП) потвърди, че има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена информация", каза Маринов

Министърът обаче със сигурност видя руска намеса, тъй като имейлът, от който източените данни бяха разпратени до големи медии, е руски. Според него не е случайно, че атаката се оповестява именно в деня, в който правителството прие решението за промяна на държавния бюджет заради финансирането на покупката на 8 американски изтребители F-16.

"Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага - да осребрят действията си. В случая лесно може да се направи анализ - вчера беше взето решение за покупката на изтребителите, а имейлът е руски", заяви Маринов.

Министърът уточни, че част от информацията е сверена и предстои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в системата на НАП. 

Относно сигурността на системите с лични данни, Маринов коментира, че всяка система с външен достъп има уязвимости и в други държави по света също е имало изтичане на такава информация, като посочи за пример САЩ.

"Може би това е първият случай в България, когато са откраднати много лични данни", коментира той.

Министърът допълни, че се прави преглед на системата, за да се избегнат нови хакерски атаки.

Според него категорично се касае за заплаха за националната сигурност на страната.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | данни | хакери | атака | изтичане | Младен Маринов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини