Малко предприятия могат да сключват двустранни договори за ток

Бизнесът настоява държавата да ограничи пазарнат аконцентрация и да пусне още количества електроенергия на пазара

17:48 05.07.2019
Само някои големи предприятия, които могат да си планират дейността дългосрочно, могат да си позволят да сключват дългосрочни двустранни договори за доставка на електроенергия на свободния пазар. Това каза Румен Радев, заместник-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на предаването „ДЕНЯТ“ с Веселин Дремджиев по TV+.

Така бизнесът отговоря на енергийния министър  Теменужка Петкова, според която няма какво да се направи за рекордно високите цени на сегмент „Ден напред“ на борсата и прати бизнеса да сключва двустранни договори с търговци.

„За доминиращата част от индустрията, това, което се случва на пазар „Ден напред“ е много важно. Това е пазарът, който е в концепцията на Европейския съюз за единни енергийни пазари. Това е най-важният пазар. Това е пазарът, който индикира цените и през който се реализират значителни търговки операции, а от там и физически потоци на електрическа енергия“, обясни Радев.

Той отново припомни трите големи теми, които вълнуват бизнеса от гледна точка на енергийните цени, и на които Теменужка Петкова и НЕК все още отказва да им отговори.

По неговите думи има голяма концентрация у някои търговци и дори в един търговец. Той отказа да назове поименно за кого става въпрос, но вече многократно други представители на работодателските организации посочват Христо Ковачки като човекът, който се възползва от ситуацията и с когото НЕК работи в тандем.

„Когато има концентрация в няколко търговци, те имат естествената склонност да постигат маржове и високи ценови нива, които обаче са неоправдани от гледна точка на крайния потребител“, смята Радев. Зам.-председателят на АИКБ настоява НЕК да не пуска на пазара големи пакетни сделки за количествата от малките ВЕИ производители (между 1 и 4 мегавата).

Той също така повдига въпросът, защо държавата не пусне допълнителни количества на пазара, след като вижда каква е ситуацията на пазара и след като държавният ТЕЦ „Марица Изток-2“ дори би излязъл на голяма печалба от реализираните си допълнителни количества. „Топлоцентралата работи с една трета с капацитета си и дори под това ниво. Работи с два малки и един голям блок. Няма никакъв проблем да се включат и другите блокове“, смята Радев. Според него самият ТЕЦ ще е на добра печалба, дори ако трябва да си плати скъпите въглеродни квоти от тази работа.

Бизнесът също така настоява държавата да поощри вносът на електроенергия в пиковите ценови моменти. Много са негъвкави колегите които управляват физическите потоци енергия и по този и ограничават капацитетите“, смята Радев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена на тока | поскъпване на тока | ден напред

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини