Най-студеният град в света вече е достижим и с влак

ЖП линията Байкал-Амур вече стига почти до Якутск

Якутск
Якутск
Снимка: Wikipedia
08:26 06.10.2019
Най-студеният град в света е по-лесен за достигане благодарение на нова железопътна връзка.

Якутск в североизточен Сибир е свързан с руската железопътна мрежа - почти, пише "Индипендънт".

Европейският железопътен график (European Rail Timetable, ERT) съобщава, че пътническите влакове са започнали да се движат по главната линия Амур-Якутск, известна като AYAM.

Това на практика е разстояние от 700 мили от малкия град Тинда на железопътната линия Байкал-Амур (BAM), който се отклонява от Транс-сибирската железница.

Якутск е столица Якутия, пета в света по производство на диаманти. 

Досега пътническите жп услуги приключваха на около половината път до там, в Томот.

ERT съобщава, че пътнически влак сега се движи през ден, за да покрие оставащите 272 мили до най-близката гара до Якутск: Нижни Бестях в Якутия.

За пътниците остава да прекосят река Лена, защото Якутск е на отсрещния бряг.

През лятото фериботите преминават през Лена, а през зимата, когато реката е замръзнала, те се плъзгат. ERT обаче предупреждава: „Няма начин да се пресече реката през пролетта или есента поради движещ се лед.“

Пътуващите не трябва да чакат дълго зимата. Реката обикновено замръзва в края на октомври и остава замръзнала в продължение на 30 седмици.

Якутск има средна температура от -35 градуса по целзий през декември. При тази температура въздухът е достатъчно студен, за да изтръпва бързо изложената кожа, което прави измръзване постоянен риск.

Пътуването с железопътен транспорт от Москва до Якутск отнема около седмица, като тарифата за трета класа се равнява на 130 паунда. През лятото обаче новата железопътна връзка може да се окаже по-съблазнителна от съществуващия сухопътен транспорт: петдневно пътуване от 1250 мили с гребния параход Красноярск, който тръгва на всеки 17 дни от сибирското речно пристанище Уст Кут.

Повечето пътници между Москва и Якутск предпочитат да летят. Има няколко ежедневни полета от руската столица до града, разстояние около 3100 мили.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: влак | жп линия | Якутск

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини