Недостиг на гориво, храна и лекарства във Великобритания при „твърд Brexit“

Това ще са вероятните последствия, а не най-лошият сценарий, показва анализ на правителството

Снимка: Pixabay
08:38 18.08.2019
Великобритания ще се сблъска с недостиг на гориво, храни и лекарства, ако напусне Европейския съюз (ЕС) без сделка. Това показват документи на правителството, изтекли до Sunday Times. Прогнозите са изготвени от кабинета и описват най-вероятните последствия от „твърд Brexit“, а не най-лошите сценарии, предава Reuters.

Анализите показват още, че до 85% от камионите, използващи пропускателните пунктове на Ламанша, „може да не са готови“ за френските митници. Това означава, че работата на пристанищата вероятно ще бъде нарушена за период от до три месеца, докато трафикът не се оправи.

Правителството също така смята, че ще бъде наложена твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и съседната република Ирландия, тъй като сегашните практики за избягване на щателни проверки ще се окажат неприложими. 

Съставено този месец от кабинета под кодовото име „Operation Yellowhammer“, досието предлага рядък поглед върху скрития план на правителството как да предотврати катастрофален срив на националната инфраструктура“, пише Times. Файлът е маркиран като „официално чувствителен“ по отношение на сигурността му и е забележителен с това, че дава „най-пълната оценка за готовността на Обединеното кралство за Brexit без сделка“. 

Великобритания е заплашена от конституционна криза, тъй като настоящият премиер Борис Джонсън е категоричен, че ще изведе страната от ЕС на 31 октомври дори и да няма подписана сделка по развода. Блокът обаче досега многократно е заявявал отказа си та отвори споразумението за предоговаряне, след като през ноември миналата година Тереза Мей се съгласи на поставянето на ирландска гранична полиция. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | правителство | прогноза | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит | твърд Брекзит | без сделка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини