Търговската война вдигна риска от рецесия в САЩ до 40%

Това е смята Клайв МакДонъл от Standard Chartered Private Bank

Снимка: БТА
10:21 26.08.2019
Потенциална рецесия в САЩ в момента е „най-голямата грижа“ на фона на продължителната и ексалираща търговска война между Вашингтон и Пекин, смята стратег от Standard Chartered Private Bank. Вероятността за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца се е повишила от 25% на до 40%, заяви Клайв МакДонъл, ръководител на стратегията за дялово участие в банката, цитиран от CNBC.

Напрежението между двете най-големи икономики отново се нажежи, след като този петък Китай и САЩ си наложиха нови тарифи за внос. По-рано през август пък американският президент заплаши с нова порция мита, този път за потребителски стоки

„Съчетаващият ефект на всички тези ... непрекъснати трептения по отношение на тарифите определено повишава риска, че САЩ просто се плъзга в рецесия“, казва МакДонъл. „Мисля, че сега това е истински проблем за пазарите.“

Експертът отбелязва, че на фона на ескалиращата несигурност клиентите гледат как да вложат парите си в злато. Той напомни, че дълго време вниманието към този актив е било отклонено, но миналия месец статусът му бива повишен, което е отражение е на нарастващата тревожност и повишена несигурност на пазара. 

През август цената на златото надхвърли бариерата от 1500 долара за унция. МакДонъл прави аналогия между котировките на благородния метал и рисковете от рецесия в САЩ. Според него, ако цената надвиши 2000 долара, тогава „не бих се учудил, ако САЩ се плъзгат в рецесия“. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | САЩ | прогноза | търговска война | риск | Standard Chartered Private Bank

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини